Не е истина! Какви пари са открити в босове на NEXO

Някои от тях вероятно са духнали в Дубай

Не е истина! Какви пари са открити в босове на NEXO | StandartNews.com

Разследващите са открили Е400 000 000 по време на обиски в домове на шефове от Nexo. Сумите били под формата на биткойни и разпределени в три устройства като флашки, но с вграден софтуер, заявиха разследващи пред „Телеграф“.

Тепърва ще се установява откъде са средствата и може ли да се докаже произходът им. По разследването за криптобанката са обвинени четирима души, наложени са гаранции от по 1 млн. лв. „Не е невъзможно двама от тях да са в Дубай.

Явно са изчезнали. Няма данни да са напускали страната, но не са тук“, заяви заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

По време на акцията на ДАНС, прокуратурата, следствието и чуждите служби бяха претърсени 15 имота в София, свързани предимно с ръководителите на криптокомпанията, сред които и Антони Тренчев, съосновател на Nexo. В няколко от жилищата били открити малките джаджи, които за незапознатите приличат на флашки, но всъщност се наричат „Леджър“.

Това е миниустройство с памет и софтуер, в което се пазят огромни пароли, или т. нар. ключове. Вече те на свой ред пазят биткойните и следят движението им, обясниха от службите.

В едната джаджа имало данни за 200 млн. евро, във втората за Е180 млн., а в третата за 20 милиона евро. В домовете на кои началници от Nexo обаче са били, от ДАНС не пожелаха да конкретизират, за да не се навреди на следствието.

Разследващите екипи, в които има и представители на английските спецслужби, били открити и доста записки, които ще се проверяват внимателно. „И да знам какво е иззето, нямам право да го кажа“, допълни Тодоров.

Той уточни, че другите двама от Nexo, които са у нас и са с повдигнати обвинения, имат срок от 10 дни да решат дали ще платят гаранциите си от по 1 млн. лв., или ще ги обжалват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай