Внимание! Пробутват коледни сладки с изтекъл срок на годност

Иззети са печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност

Внимание! Пробутват коледни сладки с изтекъл срок на годност | StandartNews.com

Сериозни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност са констатирани и иззети от магазин и склад за търговия на едро и дребно със захарни и шоколадови изделия, разположени в Северната промишлена зона в Бургас. Проверката е извършена от служители на отдел "Икономическа полиция" при Областната дирекция на МВР – Бургас, съобщиха от пресслужбата ѝ.     

При проведените процесуално-следствени действия е установено наличието на множество захарни, шоколадови и други изделия, на които е заличен срокът на годност на производителя и поставен нов от служители на бургаската фирма. Иззети са печати, мастило, датчици и други пособия, използвани за поставяне на преправените срокове на годност. Фабричните срокове се заличавали чрез изтриване с ацетонови разтвори или чрез поставяне върху изтеклия срок на годност на стикер с подправен такъв.

В склада и магазина на фирмата са констатирани огромни количества стока с подправен или изтекъл срок на годност – над 4 000 артикули с манипулиран срок на годност  - шоколадови яйца, шоколадови бонбони, шоколадови зайци и Дядо Коледа, желирани бонбони, шоколадови дражета, кексчета, пишмане, кори за баница, разтворими супи, бисквити и други стоки, предимно от турски производители. Открити са и над 16 000 изделия с изтекъл срок на годност, на които предстояло да бъда поставени нови срокове на годност и да бъдат разпространени в търговската мрежа. Същите са поставени под забрана за реализация от страна на Българската агенция по безопасност на храните и предстои да бъдат унищожени.

Констатирано е, че на голяма част от стоката срокът на годност е изтекъл преди повече от 5 години, като същата е предназначена предимно за деца. При извършена проверка в търговски обекти на територията на Бургас в пет магазина от бургаска търговска верига са намерени и иззети  горепосочените стоки с изтекъл срок на годност.

Образувано е досъдебно производство под надзора и ръководството на Бургаската районна прокуратура. Работата по случая продължава с извършване на необходимия брой експертизи и установяване произхода и качеството на хранителните продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай