Малък Лувър в шуменски гараж

Малък Лувър в шуменски гараж | StandartNews.com

Електротехник изселник въртял търговията с Горгони и лъвски глави

Истински малък музей с антики от Шумер и древен Рим крили в ламаринен гараж в Шумен търговец и аверът му. Не е ясно от къде 51-годишният Вейсал Санлъ и съдружникът му Петър се сдобили с древните ценности. След два месеца следене полицаите открили в гаража на ул. "Мадара" 19 мраморни и пясъчни плочи и колона-алтар, свързани със световното културно-историческо наследство. Повиканите като експерти научни работници от Регионалния исторически музей в Шумен разказали, че са виждали подобни аналози на някои от тях само по картинки в учебници. Заедно с антиките са открити и над 9000 монети от римската епоха.

Предметите са били съхранявани в найлонови чували и са били номерирани от 1 до 24. Има няколко липсващи. Според разследващите антиките са били подготвени за предлагане по аукциони или търгове или на потенциални клиенти в Западна Европа.

Уникална е плочата, отбелязана с номер 12. На нея в стила на шумерското изкуство са изсечени фигури на хора и животни в общи сцени, а в средата има отвор. Плочата много напомня шумерския релеф на царя на Лагаш Ур-Нина, който се намира в Лувъра. В гаража са намерени изящен алтар с добре запазен релеф и надпис на старогръцки, 2 плочи с глава на Горгона, за които се предполага, че са били част от гробница.

След близо два месеца разследване полицаите закопчали 51-годишния турчин Вейсал Санлъ. В джобовете му те открили монети и дребни антични предмети. Гаражът пък е на приятеля му Петър. Вейсал е роден през 1964 г. в Шуменско, 14-годишен се е изселил заедно с родителите си в Турция и взел комшийско гражданство. В момента е у нас със статут на постоянно пребиваващ в България чужденец. По професия е електротехник, уточниха директорът на шуменската полиция Илиян Николов и прокурорката Маргарита Георгиева. Вейсал признал, че предметите са негови, но обяснил, че са съвременни реплики на антични предмети. Учените обаче предполагат, че част от антиките в Малкия Лувър в шуменския гараж са оригинали. "Един от най-големите предмети и вероятно най-ценният е алтар - мраморна посветителна колона, на която е изобразено семейство и има надпис. Намерени са две лъвски глави, като по първоначалните огледи едната е от времето на Александър Македонския, заяви пред "Стандарт" експертът от шуменския музей Юрий Йоргов. "В Шуменско такива предмети не са откривани, подобни находки има в Южна България и по Черноморието", твърди той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай