Лошо! Хакери удариха мощна немска верига у нас

И върнаха времето през 90-те години

Лошо! Хакери удариха мощна немска верига у нас | StandartNews.com

Хакери удариха една от най-големите вериги хипермаркети в България - "Метро". Магазините на немския гигант у нас от 3 часа работят само на "ръчен" режим, не издават фактури и не приемат плащане с банкови карти, съобщава "Флагман". 

Буквално са се върнали в 90-те години на миналия век. Засега от "Метро" запазват мълчание и няма официална информация от пресцентъра със седалище в София. 

"Метро Кеш енд Кери България" ЕООД е част германската компания "Метро Груп". И на практика със своя обем на продажби от 765 млн. лв. за 2020 г. се нарежда на първо място у нас в бранша. 

По информация на изданието, не става въпрос за DDoS атака, на каквато бяха подложени сайтовете на редица институции през уикенда. Тук се касае за корпоративен удар от конкуренцията срещу системите на 4-ия по големина търговец в Европа.

Хакнати са вътрешните системи за обработка на данни и плащания, където фигурират личните данни на собственици на стотици хиляди търговски дружества, твърдят в бранша.

Не е изключено обаче софтуерът да е подложен под атака на зложелател, който иска да покаже, че е намерил слабо звено в защитата и да иска възнаграждение, за да предостави възможност да се защити системата по-сигурно. 

Системите са се "бъгнали" около 08:15 часа днес сутринта, 15 минути след като хипермаркетите са отворили. 

Пред касите се образувани опашки. Вече има и пропускателен режим при входа. Не фактури, а някакви хвърчащи бележки, в които ръкописно касиерките нанасят артикули, количества и отстъпки, се издават към момента. Това е изключително тежък труд. От друга страна, вероятността сметките да са точни е минимална, тъй като софтуерните програми очевидно са извън строя. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай