Крият незаконни цигари при маймуни и папагали

МВР разби таен цех за тютюн зад зоомагазин в кв. "Орландовци"

Крият незаконни цигари при маймуни и папагали | StandartNews.com

София. Екзотични животни са използвани за прикритие на нелегално производство и търговия с тютюневи изделия в столичния квартал "Орландовци". Папагали, маймуни и кучета са били параван, зад който е имало цял цех за цигари, близо до ул. "Мара Бунева" в квартала. "Фабриката на практика е действала като магазин за животни", обясни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Пернатите и маймунките от породите павиан и мармозетка са задържани и предадени за отглеждане в Спасителен център при "Зоологическа градина" в столицата, научи "Стандарт". Законът за защита на животните забранява отглеждането на примати извън зоологическите градини и спасителните центрове. При констатиране на нарушение животните се отнемат в полза на държавата и се настаняват на подходящо място.

Незаконната фабрика е открита в петък при акция на МВР. В цеха са намерени 5 тона тютюн, неплатеният акциз за който е над 1 млн. лева. При операцията са задържани криминално проявена жена и мъж, който досега не е бил известен на полицията. Двамата са рекламирали цигарите с обяви в интернет.

Схемата действала от три години. Функционирала чрез доставки предимно в ресторанти и зоомагазини, като цигарите разпространявали в страната. Имали са машина за рязане на тютюн и машина за свиване на цигари. Открити са и заготовки с логото на определени марки тютюневи изделия, както и цени, с които да изглежда, че продуктите са доставени от Гърция, но на по-ниска цена. По този начин са заблуждавани клиентите, че си пазаруват по-евтино вносни цигари.

Разследващите установяват откъде е доставен тютюнът, тъй като има съмнения, че е български. Има още заподозрени участници в схемата, които са работили в нелегалната фабрика и в момента се издирват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай