Крадци разбиха храм заради 500 лева

Крадци разбиха храм заради 500 лева | StandartNews.com

Крадци разбиха една от църквите в благоевградското село Дъбрава и задигнаха икона, утвар и пари на обща стойност 500 лева. Сигнал за посегателството в храма е подаден в петък към 13,00 часа от свещеника. Установено е, че неизвестен извършител е проникнал в светата обител „Рождество на Пресвета Богородица" в селището. Задигнати са икона, месингов свещник, дървена кутия с инкрустиран кръст върху нея и плик с монети. Нанесената щета е за 500 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

През месец октомври миналата година бе обран и другият храм в селото - „Св. Архангел Михаил", който се намира в центъра. Тогава полицията много бързо разкри извършителя - 32-годишния местен жител С.М.

Наскоро крадци посегнаха на даренията в църквата в гоцеделчевското село Мусомища. Откраднати бяха 150 лева от кутията за дарения в храм „Свети Великомъченик Георги". Това не е първият обир от светата обител. Преди няколко месеца отново бяха задигнати пари от храма. И в двата случая не са задигнати икони и църковна утвар.

Кметове и свещеници в Пиринско настояват за по-строги наказания за тези, които крадат от църкви, манастири и параклиси. „Това е гавра с вярата. не е едно и също да отмъкнеш няколко домата и да ограбиш света обител", категоричен е кметът на петричкото село Самуилово Кирил Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай