Килърите искат милост в спецсъда

Шефът на шуменския арест давал хапчета на Сумиста, за да вдига кръвно

Килърите искат милост в спецсъда | StandartNews.com

Сапунката "Килърите" се готви за втори сезон. Къде ще разиграват съдебната сага на следващата инстанция - във Варна и в залите на Специализирания съд в столицата - защита и обвинение "дърпат килимчето" в различни посоки. В края на миналата седмица окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова протестира пред Варненския апелативен съд присъдите по делото и поиска "до живот" и за Килърите, които се отърваха в Шумен с по-леки наказания. Адвокатите на Килърите пък също са недоволни и поискаха точно обратното - оправдателни присъди. След 50 заседания и разпит на 150 свидетели предколедно Окръжният съд в Шумен наложи доживотен затвор без право на замяна на Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Останалите Килъри - Янко Попов - Туцо получи 17 г., Райчо Стойнев - Хижаря - 15 г.q и Петър Атмаджов - 4 г. Отделно Сумиста, Кеца и Вълев ще платят солидарно на близките на убитите по тяхна поръчка трима мъже 1,4 млн.

Делото "Килърите" да се гледа в спецсъда - за това настоява Николай Беров, адвокат на Петър Стоянов - Сумиста. Той е обжалвал присъдата на Вожда миналата седмица. Според Беров процесът трябва да се води в Специализирания наказателен съд в София, а не в морската столица. И заяви, че е възможно да поиска отвод на състава на Варненския апелативен съд, който ще гледа "Килърите". Адвокатът не пропусна да "ухапе" магистратите от Шуменския съд, който "постоянно се произнасял по всички актове и си затварял очите за десетки закононарушения". Според Беров делото се е гледало в Шумен, за да са сигурни осъдителните присъди. И посочи, че още очакват да се произнесе Инспекторатът на ВСС, който е сезиран от защитата за начина, по който са се насрочвали заседанията в Шумен.

Според сигнала председателят на състава Димчо Луков е налагал графици за провеждане на сесиите, каквито в Наказателно-процесуалния кодекс не съществуват, а с това се възпрепятства правораздаването в страната. Десетки дела на Беров пък били отложени поради това, че трябва да се явява по делото "Килърите". Адвокатът не изключи възможността процесът да стигне и до Страсбург заради нарушението на човешките права.

Заканите на адвокат Беров обаче не смущават шуменския прокурор Ася Петрова. Напротив - тя очаква да заковат Килърите във Варна с нови доказателства. "Процесуално допустимо е да се събират доказателства и на втора инстанция. Работата ни с МВР в екип няма да спре дотук", заяви за "Стандарт" Петрова. Тя е протестирала присъдите пред Варненския апелативен съд. За Янко Попов - Туцо обвинението продължава да настоява за доживотен затвор без право на замяна. Според Петрова наложеното му наказание е явно несправедливо, а в материалите по делото са събрани достатъчно доказателства за това. "Говоря и за данните за участие в други деяния и най-вече и фактът, че съдът го призна за виновен и за участие в организирана престъпна група, която е създадена да извършва убийства, палежи и побоища", уточнява Петрова. Тя е протестирала и оправдателната присъда на търновеца Петър Атмаджов за съучастие в убийството на Петър Лупов, за нанесения побой на адвоката и палежа на колата му.

Атмаджов се отърва с 4 г. затвор, тъй като бе признат за виновен само за незаконно притежание на пушка и за нанасяне на средна телесна повреда. За него обаче няма обвинение за участие в ръководената от Петър Стоянов организирана престъпна група.

Шуменският окръжен съд оневини всички подсъдими, на които беше повдигнато обвинение за палежа на автомобила на адвокат Петър Лупов. Прокурорът протестира и присъдата на Райчо Стойнев - Хижаря, който също бе оправдан, че е набавил оръжие за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. "Претендираме за по-високо наказание на Петър Атмаджов за побоя в с. Рибен, за който съдът го призна за виновен", казва още Петрова. Петър е пребил на 17 октомври 2007 г. либиеца Али Салем в плевенското село Рибен по нареждане на шефа си Георги Вълев.

Ася Петрова признава, че се бави и делото срещу бившия шеф на следствения арест в Шумен Христо Христов. Според нея той е съдействал на Сумиста,  давал му е възможност да говори по GSM

не само с близките и адвокатите си, но и с други хора. "Дори беше установено, че такива разговори Стоянов провеждал от кабинета на началника на следствения арест. Това означава, че е излизал от сградата, в която се помещава арестcа, за да се придвижи до другата, където е кабинетът на Христов", разкрива пред "Стандарт" Ася Петрова. По време на разследването полицаи претърсили офиса на шефа на ареста и намерили хапчета за пациенти с ниско кръвно. Вероятно Сумиста ги е гълтал преди заседание и така си докарвал хипертонични кризи. "Имаше период, в който ежедневно Стоянов получаваше кризи. По няколко пъти екип на Спешна помощ посещаваше следствения арест. Лекарите бяха възмутени.

При две линейки в града едната бе постоянно ангажирана с неговото състояние", разказва Петрова.

Скритите за публиката детайли от процеса са достойни за книги, а прокурорката не на шега обмисля да изложи тайните върху белия лист. "Дано да ми остане време за това", казва Петрова. "Не съм стигнала дотам все още да седна да пиша, по това дело трябва да свършим още много работа", застрахова се прокурорката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай