Хванаха трима да копаят за злато в Струма

Мъжете разкопавали реката с верижни багери, пресявали камъни и пясък - разследват ги за незаконен добив

Хванаха трима да копаят за злато в Струма | StandartNews.com

Започна разследване за незаконен добив на злато чрез промиване на пясък и баластра по коритото на река Струма. Това съобщават от областната дирекция на полицията в Кюстендил. Трима мъже, които разкопавали до реката, са установени край село Дворище.  Полицията работи по сигнал за незаконен добив на полезни изкопаеми в земеделски имот в землището на село Дворище, пише "Струма".

Служителите, посетили местопроизшествието, установили работеща земекопна техника - два верижни багера, две мобилни драги за пресяване на инертни материали, агрегат и трима мъже от Кюстендил в момент на работа. Техниката е запечатана и оставена на отговорно пазене.

По случая е започнато досъдебно производство в РПУ - Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор. Според коментари на специалисти по добив на подземни изкопаеми по река Струма от 3 кубически метра инертни материали се добива чрез промиване до един грам сурово насипно злато, пише Блиц. Този добив върви нелегално от години, най-вече край селата Копиловци, Шишковци, Шипочано, където съдържанието на злато в пясъка и речния материал е най-богато.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай