Какво става? Охрана за зам.-министър

Има заплахи към Иван Христанов

Какво става? Охрана за зам.-министър | StandartNews.com

С охрана се движи вече заместник-министърът на земеделието Иван Христанов заради отправени към него заплахи за живота му. За "По света и у нас" Христанов заяви, че е атакуван във връзка с казуса с фитосанитарния контрол на Капитан Андреево.

От началото на юни държавата иззе контрола над проверките. Те се извършват вече от Българската агенция по храните, а не от частна фирма, която доскоро беше монополист.

Христанов съобщи, че заплахите към него са били под формата на съобщение, като преди това му е бил предложен подкуп от 500 хиляди лева на месец, за да остави частната фирма да проверява на "Капитан Андреево".

По думите му на границата опашката от камиони е намаляла драстично. В резултат на промените всеки ден в хазната вече влизат 120 хиляди лева от събрани такси, а преди това сумата е била между 12 и 20 хиляди лева.

"Напълно осъзнаваме, че поемаме риска с работата си на границата. Така разбутваме интереси и този риск приехме, че е в интерес на българското общество да го поемем.

Грубо става въпрос за между 50 и 60 милиона лева на година. Като се има предвид ,че концесията е 10-годишна на фирмата, чиято дейност прекъснахме става въпрос за 500, 600 милиона лева, които в предходния период не са отишли в хазната, а при хора, които са били привилегировани. За тази и следващата година искаме да направим всичко възможно тези пари да отидат в хазната", заяви Иван Христанов, заместник-министър на земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай