Как един невзрачен мъж стана китайският Ескобар

Це Чи Лоп обединява кръвожадните триади, създава най-големия наркокартел и печели милиарди

Как един невзрачен мъж стана китайският Ескобар | StandartNews.com
  • Це Чи Лоп обединява кръвожадните триади, създава най-големия наркокартел и печели милиарди

https://icdn.lenta.ru/images/2021/01/31/18/20210131180122764/preview_7da3f34c372298d559d8d5824a4f42d4.jpgНа 24 януари на летище „Стокхолм” в Нидерландия настъпва необичайно оживление. Полицията е навсякъде. След броени минути става ясно, че тя е направила удара на десетилетието, ако не и повече. Закопчала е най-издирвания мъж в Азия – китайския Ескобар. Нищо във вида на арестувания 57-годишен мъж с канадски паспорт не подсказва, че той всъщност управлява Компанията – страховитият картел Сам Гор, който е един от най-мощните в света, контролира азиатската дрога и стои зад 70% от синтетичните наркотици в Австралия. Печалбата му е по над 17 милиарда долара годишно.

Още през 2019 г. именно австралийската полиция обявява Це Чи Лоп за световно издирване. Нидерландските сили на реда действат в отговор на червената бюлетина от Интерпол и свалят Це от самолета за Отава.

Арестът на Це, когото наричат Краля на метамфетамините, е резултат от дългогодишната работа на специалните служби в дузина държави. Кой обаче е най-големият азиатски наркобос и как успява за създаде империята си. Историята му разказва Lenta.ru.

Наследникът на Ел Чапо

https://icdn.lenta.ru/images/2021/01/31/18/20210131184306889/detail_fea021134aaae7b55597e830238cee0f.jpgНай-известните наркобарони в света са колумбиецът Пабло Ескобар и мексиканецът Хоакин Гусман. Първият е шеф на картела Меделин в продължение на 15 години. В началото на 90-те състоянието му надхвърля 30 милиарда долара, картелът контролира над 80% от доставките на кокаин за САЩ. Ескобар е убит при съвместна операция на колумбийската полиция и американските разузнавателни служби през декември 1993 г. Наркопазарът обаче не търпи и минута празнота. Мястото на Ескобар светкавично заема Гусман, известен като Ел Чапо. Доскоро той бе ръководител на мексиканския картел Синалоа, който доставя кокаин и хероин в САЩ и бе смятан за най-мощният наркобарон на нашето време. Гусман няколко пъти попада в ръцете на мексиканската полиция, но всеки път успява да избягва от килията. До 2016 г., когато след поредния арест е екстрадиран в САЩ. В момента излежава доживотна присъда без право на обжалване.

Иновацията „Це”

За разлика от Ескобар и Ел Чапо, за които има десетки книги и филми, за живота на 57-годишния Це Чи Лоп не се знае много. Роден е в китайската провинция Кантон, израства по времето на Културната революция, а след това се присъединява към престъпната банда „Дацюан“. Създадена е от бивши хунвейбини – фанатични привърженици на председателя Мао, предимно студенти. Само след няколко години той вече оглавява най-могъщата триада в Южен Китай.

Когато китайската полиция тръгва по петите му, Це се изнася в Хонконг, а оттам в Канада. Има сведения, че през 90-те години често пътува из Северна Америка и Югоизточна Азия. Създава свои мрежи в Тайланд, Лаос и други региони. Основната му цел е пазара в САЩ. По-късно обаче решава, че има шансове да превземе свои територии и в Европа. Смята се, че по същото време той се е издигнал до средното ниво в групата контрабандисти, които са ангажирани с доставката на хероин от така наречения златен триъгълник - планинските райони на Тайланд, Мианмар и Лаос.

https://icdn.lenta.ru/images/2021/01/31/18/20210131181737783/pic_10762167248be3267792ecbfd0a70d6f.jpg

В този период невзрачният на външен вид китаец попада поне веднъж ръцете на полицията: в САЩ през 1998 г. Според документи от съд в Ню Йорк Це е признат за виновен в заговор за контрабанда на хероин в Америка. Заплашва го доживотен затвор, но сякаш по чудо успява да постигне крайно снизходително споразумение: оказа се, че болните му родители се нуждаят от постоянни грижи, 12-годишният му син има белодробно заболяване, а съпругата му е в пълна депресия заради случилото се. Освен това Це обещава да се поправи и да отвори ресторант след освобождаването си. Съдебните протоколи отбелязват, че обвиняемият „силно съжалява“ за своите действия. В резултат на това през 2000 г. Це получава само девет години затвор и е освободен предсрочно през 2006 г. Заминава за Канада, където трябва да е под полицейско наблюдение още четири години. Но, неясно как успява да се върне в Азия и през 2011 г. той и съпругата му регистрират компания в Хонконг.

https://icdn.lenta.ru/images/2021/01/31/18/20210131180557602/pic_6c4da611d3b4f6fdb008c4e1aa0dd723.jpg

Смята се, че се захваща отново с трафика на дрога веднага след освобождаването си: установява контакти в  Макао, Хонконг, континентален Китай и „златния триъгълник“.

Це Чи Лоп си печели прякора Краля на метамфетамините, защото става иноватор в търговията с наркотици. Внедрява нов, необичаен до този момент бизнес модел: ако полицията конфискува пратка с дрога, купувачът или получава друга безплатно, или му връщат обратно парите.

Обикновеният китаец

В онези години Це Чи Лоп изглежда като типичен китайски семеен мъж на средна възраст със среден доход. Не бие на очи. Но въпреки това, от време на време си позволява императорско разточителство. Всяка година на рождения му ден се организират пищни купони в петзвездни хотели в курорти, до които роднините и приятелите му стигат с осигурени от него частни самолети. Це е чест посетител на азиатските казина, обожава да залага на конни надбягвания.

„Вярваме, че веднъж той е загубил 60 милиона евро в Макао за една нощ”, казва пред журналисти един от разследващите от Интерпол.

https://icdn.lenta.ru/images/2021/01/31/18/20210131182604528/pic_a85639503d03a429291363162d881f56.jpg

Армия от кикбоксьори

Це държи изключително много на охраната си. За личната му сигурност и тази на дома му отговаря професионална група кикбоксьори. Личната му охрана е от няколко групи по 8 души, които непрекъснато се въртят.

Щастливата случайност

Кой всъщност е незабележимият мъж, става ясно именно заради иновативния подход с компенсацията на конфискувани пратки с наркотици. През 2011 г. австралийската федерална полиция открива група в Мелбърн, която пренася хероин и метамфетамин. Тъй като обемите са малки, полицията решава да не арестува престъпниците, надявайки се чрез тях да стигне до доставчиците. Заподозрените са следени,  а телефоните им - подслушвани. В същото време обаче наркотиците, които отиват за Мелбърн, са редовно прихващани от полицията и тъй като бизнес моделът на Це предполага „компенсация“ за изгубените стоки, австралийските купувачи постоянно се обръщат с това искане към доставчиците. И така – две години. Докато накрая босовете в Хонконг решават да разберат какво точно се случва, след като доставките до други дилъри в Австралия вървят без проблем. За това ръководителят на наркогрупата от Мелбърн е призован в Хонконг. Местната полиция наблюдава действията му и така забелязаха Це  на срещата. Проследяването и по-нататъшното разследване на китайците разкрива, че именно той е лидер на наркотрафикантите, които доставят по-голямата част от метамфетамина в Австралия, както и хероина, и метилендиоксиметамфетамина (MDMA), известен като екстази. Повечето от синдикатите, оглавявани от Це, обаче остават в сянка още няколко години. Накрая един инцидент разкрива престъпната мрежа, която се е разпространила в цяла Югоизточна Азия.

Ръце в мехури издават мрежата

През ноември 2016 г. на летището в Янгон, най-големия град в Мианмар, е спрян тайванец на име Чхай Йонг Че, който планира да се прибере вкъщи. Младият мъж с дизайнерска чанта на Jimmy Choo и два мобилни телефона привлича вниманието, защото е много изнервен и крие ръцете си. Те са целите в мехури. При претърсването се оказа, че носи две торби, прикрепени към бедрата му. Пълни са с кетамин - наркотично лекарство, използвано за анестезия. Чхай заявява, че торбите съдържат пестициди за цветя. Носел ги за бащата на приятел. Но властите на летището не приемат обясненията и мъжът е задържан. На следващия ден той е идентифициран от служител на местната служба за борба с наркотиците. Оказва се, че сигналът е подаден от САЩ.

Ръцете му бяха в ужасно състояние, метамфетаминът е силно токсичен. Имахме голям късмет да го арестуваме. Това беше късмет, казва бивш полицай, отговарял за разследването в Мианмар.

Чхай не говори. А телефоните му обясняват защо. В тях са намерени записи от изтезания на небрежен контрабандист, който е загубил стоката. Екзекуцията е извършена на фона на символите на китайските триади. Такива "поучителни" записи помагат на членовете на бандата да не забравят какво ги очаква в случай на предателство. Телефоните на Чхай обаче "разказват" много и за самия него. Тайванецът пази снимки и видеоклипове,  цялата история на обажданията и текстовите си съобщения, както и кореспонденция в социалните мрежи. Полицията нарича тези телефони „пещера със съкровища“. Благодарение на тях успява да разкрие доставката на метамфетамин в Мианмар под прикритието на чай и да арестува няколко местни наркодилъри. Но истинският пробив в разследването се случва, когато разследващите в Австралия успяват да се запознаят с получените данни - на една от снимките те разпознават Це Чи Лоп. Австралийците също съпоставят съдържанието на телефоните на Чхай с базата си данни за трафика на наркотици. И откриват снимки, свързани с три големи прихванати пратки метамфетамин в Китай, Япония и Нова Зеландия. Телефонните номера помагат да се установи участието на тайванците и в други наркосделки. Така става ясно, че всичко, което по-рано се е считало за действия на различни азиатски групи, всъщност е една мащабна схема на една единствена мощна организация. Компанията. А Чхай е един от членовете на мегакартела, контролиран от Це Чи Лоп.

Империята на третия брат

Около 20 различни отдела от дузина държави, включително САЩ, Канада, Китай и Япония, са включени в разследването на азиатския наркосиндикат. Австралийската страна ръководи операцията, която става най-мащабната в битката с наркотрафика в Азия.

До 2019 г. разследващите осъзнават, че именно Це Чи Лоп е лидерът на най-големия наркосиндикат. Тайванските служители на реда обаче го определят просто като "главен изпълнителен директор".

Океанът от пари

Оказва се, че синдикатът е успял да обедини наведнъж пет от най-известните азиатски престъпни групи. Трите най-големи триади на Хонконг и Макао, които преди това са водели кървави войни помежду си, започват да работят заедно - 14K, Wo Shing Wo /най-старата триада в Хонконг/ и Sanyon. Към тях се присъединява Дацюан, член на която е самият Це, а също и Тайванският бамбуков съюз. Потокът от пари е толкова стабилен и голям, че фракциите оставят настрана дългогодишните кървави съперничества за огромни печалби. Членовете на мегасиндиката наричат картела просто „Компания“, затова полицията й дава име Сам Гор (Sam Gor), което означава „Трети брат“ – препратка към един от прякорите Це Чи Лоп. Организацията работи на принципа на транснационална корпорация. Нейни лидери са граждани на Канада, Хонконг, Макао, Тайван, Малайзия, Мианмар, Виетнам и континентален Китай. Компанията има много канали за доставка на наркотици, сътрудничи си с престъпни групи на място, включително японската Якудза и банди от етнически китайци в Югоизточна Азия. Според един от разследващите логистиката на синдиката е толкова сложна и се управлява така професионално, че може да „се конкурира само с Apple“.

„Синдикатът има много пари и голям пазар. Силата на тази схема е невъобразима “, каза старши полковник от полицията Джей Ли Джианджи.

Едно от основните открития, които разследващите правят, докато разглеждат телефоните на Чхай Йонг Че, е, че центърът за производство на метамфетамин се е преместил от Китай в щата Шан в североизточната част на Мианмар. Дрогата се правела от прекурсори, изнесени контрабандно от китайските предприятия.

В полуавтономния Шан синдикатът има пълна свобода на действие: огромни територии там се контролират от бунтовнически групи в продължение на много години. В миналото в региона се наблюдават непрекъснати въоръжени сблъсъци с правителствени сили, но през последното десетилетие ситуацията е доста спокойна и това позволява на нелегалните дейности да процъфтяват. Именно там, близо до село Лойкан, е най-вероятният център на Сам Гор за производство на хапчета метамфетамин, хероин, кетамин и яба, по-евтина форма на метамфетамин, смесен с кофеин.

В началото на 2018 г., по време на поредното нападение, местните сили за сигурност стигат до „фабриката“, скрита в джунглата и изземват над 200 000 литра различни съставки за производството на наркотици.

Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността (UNODC), през 2019 г. цената на килограм кристален метамфетамин, произведен в североизточната част на Мианмар, се оценява на едва 1800 долара. В същото време средната цена на дребно в Тайланд вече е 70,5 хиляди долара за килограм, в САЩ - около 300 хиляди, в Япония - 588 хиляди.

Оказва се, че дори синдикатът да загуби десет тона наркотици и да продаде само един, той пак ще има голяма печалба. „Те могат да си позволят да се провалят. Просто няма значение “, коментира китайски служител, участвал в разследването.

Проучването на информацията от телефоните на Чхай помага още да се намерят превозните средства и лодките, използвани за транспорт на наркотиците, с които  товарът се прехвърля в морето. Малки риболовни лодки доставят метамфетамин от Мианмар до „плаващи бази“ в неутрални води.

https://icdn.lenta.ru/images/2021/01/31/18/20210131183108935/pic_d74a188de70398dcec5274587cfed0f3.jpg

С раници в джунглата

Днес синдикатът все още изпраща тонове метамфетамин, хероин и кетамин до поне дузина страни от Япония до Нова Зеландия. Според изчисленията на UNODC приходите на Сам Гор за 2018 г. варират от 8 до 17,7 млрд. долара.

В последните години силите за сигурност са извършили множество акции в Камбоджа, Мианмар и Тайланд, конфискувайки тонове наркотици и милиони долари. Синдикатът обаче реагира незабавно и преструктурира дейността си. Ако властите успеят да затворят плаващите складове за наркотици, Сам Гор преминава към транспортиране на товари в контейнери за корабоплаване. Когато и този канал е ударен, куриери с раници на гърба носят дрогата по тайни пътеки през джунглата.

Дори съвместните действия на специалните служби на няколко държави все още не са успели да победят азиатския наркосиндикат.

И Балканите са част от трафика

И Балканите са част от трафика на китайска дрога към Европа. В трасето влизат Турция, България, Македония, Косово, Сърбия и др., сочат информации в български медии, цитиращи разследването срещу Це.  Преминаването на пратки с различен обем е непрекъснато от поне двайсет години. През Балканите Лоп се е конкурирал с трафика от Афганистан. Кои босове имат превес в тази война за територии и осигурен маршрут обаче е трудно да се каже. Трафикът през Балканите е заснет с голяма точност от спътник. По примера на колумбийските и мексиканските наркокартели Це създава по своя наркомаршрут „станции“, които се контролират от доверени хора.

Как Кралят на метамфетамина успява години наред да остане свободен не е ясно. Сега той очаква процес и екстрадиция в Австралия. „Хванаха точния човек. Отличен резултат“, каза Джереми Дъглас, представител на UNODC за Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион. Но признава, че едва ли този арест ще има осезаемо въздействие върху трафика на наркотици. „Организацията е останала, има търсене на наркотици и Це просто ще бъде заменен от някой друг“, отбелязва той. В крайна сметка самият Це Чи Лоп е ярък пример за факта, че един наркосиндикат се заменя с друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай