Как автошколите крият данъци и застраховки

Регирстират колите в села

Как автошколите крият данъци и застраховки | StandartNews.com

По-ниски данъци и застраховки плащат големи автошколи. Част от тях регистрират фирмите си в села, за да плащат по-ниски цени на полиците „Гражданска отговорност“ на колите си. Масово с инструкторите се сключват граждански договори с безсрочен срок вместо трудови. Така се спестяват пари от осигуровки.

Фирми избягват и регистрации по ДДС. Врътките са разкрити през последните девет месеца при направени 130 проверки на данъчните заедно с полицията и Автомобилна администрация. От приходната агенция коментираха пред „Монитор“, че основното провинение в автошколите е укриването на приходи. Данните сочат, че от началото на годината са укрити 870 хил. лв. в данъци.

„Натъкнахме се на много хора, които работят на граждански договор, вместо на трудов, обясни Раймонда Овчарова, началник на отдел "Контрол" в НАП на кръгла маса, посветена на новите правила за автоинструкторите, които предлага транспортното министерство. Проверки на обученията, проведени в последните 3 седмици показва, че грешки има по цялата система, заяви зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

По принцип в бранша са разнопосончи коментариите нва тези теми.

Едната част - начело с Йонко Иванов, шеф на Съюза на центровете по авто-мото подготовка, се против, а останалите подрепят реформите. "Не може обществото да се съобразява с интереса на Иванчо, Ганчо и Панчо.

Ще плашат с протести. Ами аз предлагам на следващия протест да си държат в едната ръка данъчната декларация. Кои са тези хора, които протестират на фона на толкова убити на пътя деца и зачернени семейства?“, попита в отговор на недоволните Красимир Георгиев от асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

И твърди, че изкуствено се занижават цените на курсовете с цел нелоялна конкуренция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай