Изнудван студент издал ченгета наркодилъри

Изнудван студент издал ченгета наркодилъри | StandartNews.com

Полицай се хвалил, че има собствена марка пико на пазара

Полицаите Николай Апостолов и Божидар Милев, които бяха арестувани заради търговия с дрога при акция на "Вътрешна сигурност" на МВР, са предадени от студент, който е задържан в 7-мо РПУ незаконно. При ареста му във вторник, резултат от няколко месечно разследване, Милев стреля по свои колеги. Той е служител в столичното Седмо РПУ. Апостолов е с кратък стаж в системата на МВР и е работил в "Метрополитен". Двамата служители на реда изнудвали студент да продава наркотици и да търси момичета за проституция. Младежът подал сигнал срещу тях. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и зам.-директорът на "Вътрешна сигурност" в МВР Павлин Коджахристов разкриха подробности за спецоперацията в София.

Историята като на криминален филм започва в края на миналата година. Тогава полицаи, между които и 24-годишният Божидар Милев, отишли на изненадваща проверка в общежитие в Студентски град. Имало сигнал за наличие на наркотици. По твърдение на служителите, в една от стаите била намерена дрога. Студентът, който впоследствие подал сигнал срещу Милев, бил отведен в районното управление. После бил

психически и физически малтретиран

Нанесени му били много удари и бил заплашен, че ще му бъде повдигнато обвинение и животът му ще бъде съсипан, ако не работи за тях, твърди прокурор Арнаудова. Полицаят Божидар Милев казал на студента, че за да бъде освободен от ареста, трябва да даде 1000 лева. У студента имало 337 лева. Полицаите взели 330 от тях и поискали още 670 (до 1000 лева), за да го пуснат. "За това задържане няма никаква документна следа - прокуратурата не знае, че е осъществено, специално подчерта Арнаудова.

Тормозът за студента, нарочен за дилър, обаче не свършил до тук. На следващия ден студентът бил намерен отново от Божидар Милев, който поискал и взел останалите 670 лева. Последвали още срещи, на които полицаят имал още искания. Той казал на студента, че трябва да продава наркотици, като работи за него. Поискал му и 300 лева на седмица, за да го покровителства, да му казва от кого да се пази, кога и къде има полиция в района. Последвали 4 срещи, на които полицаят получил по 300 лева. Ченгето не спряло дотук.

В началото на февруари от момчето било поискано и да намира момичета, които не само да продават дрога, а и да проституират. Тогава студентът подал сигнал в прокуратурата. Той казал, че полицаи го изнудват, като го карали да извършва престъпления. "Униформеният казвал на студента кога да продава дрога, къде, от кои полицаи да се пази, с какви коли са се движили. Няколко срещи между студента и полицая са записани със СРС-та", посочи Румяна Арнаудова. На 12 февруари започнало разследването. Докато "Вътрешна сигурност" разработвала Милев, в схемата се появил още един полицай, 30-годишният Николай Апостолов. Милев го представил на студента като свой приятел, който контролира наркоразпространението в района около Народния театър. Той казал, че

работи за Златомир Иванов - Баретата и Димитър Желязков - Митьо Очите

На 12 март Апостолов дал на студента два вида наркотици, като уговорил цената, на която трябва да бъде разпространено това количество - 1 г марихуана и 0,5 г синтетичен пико. Били в опаковки от шоколадови яйца. А той от своя страна ги дал на разследващите. Уговорката била Николай Апостолов да получава по 60 лева за продажбите. Впоследствие полицаят станал по-активен в уговорките със студента. Обяснявал на младежа как да си направи кръг за наркоразпространение, че в този кръг трябва да има момиче, да намери проститутки. Освен това двамата говорили за намиране на семена за марихуана и апартамент да си отгледа сам продукцията. Полицаят щял да даде пари за наема и семената.

Апостолов се срещал с младежа на доста оживени места. Във вторник се видели на пълна с малчугани детска площадка в района на жк "Бъкстон" и бул. "Тодор Каблешков". С предварително белязани 6 по 50 лв. студентът си купил от Апостолов 4,5 грама пико. Ченгето обяснило, че неговите "готвачи", т.е. - химици, бъркат най-доброто пико и ако види еди-кой си знак, да знае, че това е лично неговият "бранд" на пазара. Първоначалната уговорка била за 270 лева. Полицаят влязъл в магазин, за да развали пари и да върне ресто от 30 лв. на младежа. Точно в този момент полицаят е задържан, без да окаже съпротива.

Далеч по-буен се оказал при ареста 24-годишният Божидар Милев. Той бил задържан край столичен мол. Докато бягал, извикал "Аз съм полицай" и

стрелял със служебното си оръжие

При преследването двама полицаи са с травми. Ранени при стрелбата за щастие няма.
Милев и Апостолов са в следствения арест. От прокуратурата ще поискат от съда да им наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". От МВР и държавното обвинение определиха поведението на двамата задържани като "крайно арогантно". Божидар Милев ще бъде обвинен за искан и получен подкуп, при използване на служебно положение и изнудване, а Николай Апостолов за разпространение на наркотици. Зам.-шефът на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Павлин Коджахристов добави, че за пръв път му се случва да види как полицай насочва пистолет и стреля по колеги. До момента срещу Милев няма повдигнато обвинение за стрелбата.

Коджахристов обясни, че двамата полицаи са действали самостоятелно, а не като група. Те са се познавали, но са "държали различни райони" и между тях е имало по-скоро конкуренция, като са се "топили". Служителите са охранителни полицаи. "За съжаление част от служителите гледат твърде много филми", заяви Коджахристов. Той призова при казуси с корупция от страна на полицаи да се подават сигнали срещу тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай