Измамници прибират нотариални актове

Измамници прибират нотариални актове | StandartNews.com

Лъжат, че правят кадастрални карти и искат пари

Измамници се възползват от изработването на кадастрални карти и прибират нотариалните актове на наивни хора. По домовете обикалят групи, които се представят за чиновници и предлагат срещу заплащане да подадат в общината необходимите документи за собственост. На въдицата се хващат обикновено възрастни хора, от които са искани 40, 50 дори 80 лв., за "услугата". По-опасно е обаче, че в ръцете на мошеници може да попаднат важни документи и един ден жилището да се окаже с друг собственик.

"Не вярвайте на такива хора. Единствено специалисти от службата по кадастър или фирма, спечелила поръчка за изработване на кадастрална карта на дадено населено място или столичен район, има право да събира тези документи, при това копия на тях", алармира кметът на район "Илинден" Иван Божилов. За неговия столичен район избраната фирма е "Аркси". За да са сигурни гражданите в легитимността на фирмата, в сградата на община "Илинден" е отделен кабинет, в който специалистите от фирмата приемат документите. Изготвянето на кадастрални карти и единен електронен кадастрален регистър за цялата страна върви от няколко години. Целта е да се съберат на едно място актуални данни за границите, площта, вида територия и собствеността на недвижимите имоти в страната. Оказва се, че нито една институция в страната, не поддържа всички тези данни на едно. В много населени места Агенцията по геодезия, картография и кадастър вече е провела конкурс за избор на изпълнители. На много места този процес е приключил. За да се направят актуалните кадастрални карти, се изисква собствениците на имоти да представят копия от документи за собственост. Всеки имот ще получи уникален код и досие. Една от най-важните цели е по този начин да се пресекат препродажбите на един и същ имот по няколко пъти.

Няма да се налагат глоби

Подаването на документи за собственост за нуждите на регистъра не е задължително, напомнят кметове. Затова заплахи, че ще има глоби, са неверни. Дейността по създаването на кадастралните карти и регистри се финансира от държавата. "Хората гледат скептично на тази акция, нормално е да се страхуват, затова и осигурих офис на фирмата изпълнител в сградата на общината, докато тече процедурата", заяви кметът на "Илинден" Иван Божилов. В момента в София върви изработването на кадастрални карти за още 5 района.

Домоуправители събират документи на съседите

Около 35-40% от собствениците се отзовават и носят документи за собственост, отчита шефът на "Аркси" Ангел Прокопиев. За улеснение се допуска домоуправителите да съберат и да предадат копия на нотариалните актове или други документи за собственост на своите съседи. Добре е върху тях собственикът да напише отгоре и отдолу, че предоставя този документ единствено за нуждите на изработването на кадастрален регистър и да се подпише. Освен това копия от документите за собственост могат да бъдат подавани и по електронен път. Не се изисква преснимане на лични карти. Единственото, което искаме допълнително, е да се посочи точният адрес на имота, ако този в нотариалния акт в годините е бил променен, посочи Прокопиев. Следващ етап е да се направи заснемане на контурите на всеки имот. Ако е жилищен блок, се прави и опис по колко апартамента има на етаж в отделните входове. Прилежащата земя към блоковете и междублоковите пространства засега няма решение да се включва в електронния регистър, обясни Прокопиев. След като кадастралната карта е изготвена, се дава 30 дни срок, в който собствениците могат да проверят за грешки. Има и двугодишен гаранционен срок, в който тези, допуснати по вина на фирмите, се отстраняват за тяхна сметка.

Без такса, като се разпореждат с имота

Участието на гражданите в актуализацията на собствеността на имотите ще им даде още едно предимство освен по-добрата защита от имотни измами, категорични са специалистите. Когато един ден те решат да се разпоредят с имота си, няма да заплащат такса в Агенцията по вписванията за издаване на скица. Изработването на актуални кадастрални карти и кадастрален регистър ще е и от голяма помощ на много инвеститори, които желаят да закупят имоти. В момента те срещат големи трудности да разберат кой е собственикът и с кого да водят преговори.

Съвети

- Ако имате съмнения в дадено лице, представящо се на специалист по изработване на кадастрална карта за вашето населено място, поискайте да ви се легитимира.

- Експертът трябва да притежава служебна карта със снимка, издадена от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

- Поискайте и личната му карта.

- В сайта на агенцията може да се намери информация за всички населени места с влязло в сила производство по кадастрална карта и регистри и фирмата, спечелила конкурса за изготвянето им.

- Изпишете собственоръчно в горната и долната част на копието на нотариалния акт, че го предоставяте единствено за нуждите на създаването на кадастрален регистър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай