Измама за над 14 млн. лв. лъсна във фонд "Земеделие"

Фалшиво декларирани са 11 000 декара зеленчуци

Измама за над 14 млн. лв. лъсна във фонд "Земеделие" | StandartNews.com

 Разкриването е станало след получени множество сигнали от различни краища на страната във фонд "Земеделие". Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) е разкрил внушителна измама за около 14 млн. лв. Става въпрос за декларирани 11 000 декара земи от 541 фермери, които по документи са отглеждали зеленчуци, но при проверките на място такива изобщо не са били открити. За далаверата се разбра от интервю на новия изпълнителен директор на фонда Васил Грудев пред специализирания сайт sinor.bg.

 До миналата година проверките за получаването на субсидията по обвързаната подкрепа за производство на зеленчуци е ставала въз основа на проверка на подадените документи за реализирана продукция. Инспекциите на място са били само върху 5% от заявените площи за подпомагане. След смяната на ръководството на ДФЗ в средата на юли теренните проверки са били увеличени на 20% върху заявените площи. Заради масовите случаи на измами обаче са обхванати половината от заявените площи, става ясно от обясненията на Васил Грудев.

"Резултатите от проверките за жалост не са никак добри, затова фермерите трябва да знаят, че няма да получат субсидии за тези площи", казва шефът на ДФЗ.

Най-големите разминавания между декларирани и реално обработвани площи са установени в областите Хасково, Пловдив, Плевен и Благоевград. В област Хасково най-много несъответствия е имало при краставиците. При заявени 2744 декара с краставици не е открит нито един "жив зеленчук", посочва Грудев.

Подобна е картината и с отглеждания лук, където фалшивите декари са 1520. Нарушение има и при пъпешите - с 1037 фалшиви декари. При проверка за отглеждани домати са открити 542 дка "тревясало поле".

В област Пловдив пък най-честите нарушения са били при доматите, картофите и пипера. Проверките са показали липсващи домати върху 2368 дка, картофи – върху 470 дка и пипер – върху 530 дка.

В Плевенско най-много са нереално заявените насаждения с домати – 1240 дка с "фалшиви" градини. В област Благоевград измамата е при картофите, които са липсвали върху 850 заявени декари за подпомагане. Обобщено, от 541-те кандидати, подали заявления за обвързана подкрепа, не открихме засадени култури върху цели 11 000 декара, казва Грудев.

Подпомагането по обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци беше въведено по времето на втория мандат на правителството на ГЕРБ. Причината за допълнителното подпомагане беше, че парите отиваха основно за зърнопроизводителите, а площите с плодове и зеленчуци намаляваха. Тази работа е трудоемка и рискована и тези, които се занимаваха с плодове и зеленчуци, бяха значително по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай