Измама за 89 милиона евро! Трима българи замесени

За международната операция стана ясно от съобщение на Европол

Измама за 89 милиона евро! Трима българи замесени | StandartNews.com

Двама румънци и трима българи са задържани по подозрения в мащабна онлайн измама за над 89 милиона евро. Новината беше съобщена от прокуратурата в Германия, предава Агенция "Фокус". И за петимата е била издадена международна заповед за арест. Жертви на измамата са над 33 хиляди души.

За международната операция стана ясно от съобщение на Европол. Тя е проведена в края на март на територията на четири държави. Двамата задържани в Румъния вече са предадени в Германия, където предстои да им бъдат повдигнати обвинения.

Тримата българи също предстои да бъдат предадени на германските власти.

Задържаните са на възраст между 29 и 51 години. Според германската прокуратура става въпрос за организатори на високо ниво.

Целта на престъпната мрежа е била да привлича инвеститори като използва комбинация от реклама на уебсайтове, силно присъствие в социалните мрежи и не на последна място - злоупотреба с имена на известни хора.

Измамниците насърчавали жертвите първоначално да направят малки инвестиции - между 200 и 250 евро. Привличали потърпевшите с обещания за високи печалби, използвайки софтуерно манипулирани графики. След това чрез колцентрове лични финансови посредници се свързвали с жертвите като обещавали по-големи печалби, ако се инвестират още пари. Големите инвестиции, обаче, винаги се оказвали губещи, а парите се превеждали към банковите сметки на извършителите.

Предполага се, че задържаните лица са част от престъпна група, разследвана още през 2021.

По време на акцията са участвали 33 германски полицаи на територията на България, Румъния, Грузия и Израел, подкрепени от специалисти от Европол.

Претърсени са 15 адреса, установени са пет нелегални колцентъра. Иззети са редица активи на висока стойност, включително луксозни часовници, електронно оборудване, пари в брой, биткойни, банкови карти и множество документи и носители на информация.

Според германската прокуратура измамените са най-малко 33 хиляди. Някои от клиентите са загубили над един милион долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай