Изловиха ало измамници при акция у нас и в Румъния

До момента размерът на доказаната щета е над 150 000 лева

Изловиха ало измамници при акция у нас и в Румъния | StandartNews.com

Вследствие на международна операция вчера е била неутрализирана престъпна група за телефонни измами. Задържани са шестима души, сред които е и ръководителят на групата. Арестите са извършени в рамките на международна полицейска операция, която е била под ръководството на Специализираната прокуратура.

Всички жертви на измамниците са в България, набелязвани са на случаен принцип. Измамите са извършвани с карти на мобилен оператор в Румъния, схемата е действала от 2019 г.

„Специфичното на това престъпление е, че т.нар. технологичен процес по принцип се е извършвал в Румъния. Парите, чрез мулета, първо са се превеждали в Румъния. След това е ставало обратното – връщане от Румъния в България, за да се прекъсне пътят на парите, което да затрудни разкриването на престъплението“, поясни прокурор Валентина Маджарова, и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Предстои да бъде внесено искане за постоянна мярка „задържане под стража“. До момента размерът на доказаната щета е над 150 000 лева.

Ръководителят на групата е участвал активно в измамите, както в набирането на жертвите, така и това на мулетата, съобщи още прокурор Маджарова. Измамите са осъществявани по класическата схема за разкриване на телефонна измама с "обаждане от полицейски служител".

Работата по дела за т.нар. телефонни измами са приоритет за прокуратурата на България. И въпреки безспорния спад на този род престъпления, ние не спираме да работим, защото продължават да се извършват, съобщи прокурор Валентина Маджарова.

Три от лицата, организатори на измамите, са задържани в Румъния. В България са арестувани трима, които са изпълнявали ролята на куриери "мулета", съобщи главен комисар Николай Хаджиев, директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

От полицията отново призовават гражданите да бъдат бдителни при случайни обаждания по телефона. „Нека бъдат особено внимателни, да не се доверяват на случайни лица, които се обаждат по телефона. Полиция и прокуратура не работят по този начин. Да бъдат внимателни да търсят съдействие, да не се поддават на манипулациите, които им се прилагат“, апелира главен комисар Николай Хаджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай