Великолепна седморка продавала оръжие на черно

Локализирана е организирана престъпна група от 7 души за незаконна продажба на боеприпаси, обяви на брифинг и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров...

Великолепна седморка продавала оръжие на черно | StandartNews.com

Локализирана е организирана престъпна група от 7 души за незаконна продажба на боеприпаси, обяви на брифинг и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, цитиран от Агенция Фокус.

„Тази група е действала на територията на град София, Козлодуй и Враца, и в други по-малки населени места. Участието е на седем лица с ясно изразен организатор, трима от тях са с мерки за неотклонение „задържане под стража“ и един с мярка за неотклонение „домашен арест“, посочи той, като уточни, че мерките са наложени на 30 януари. „Тя не е действала самоцелно и самостоятелно, а от по-долните нива на разпространители на оръжия“, коментира той.

По думите му тези лица са купували оръжия от разбития в началото на декември месец миналата година склад „Арсенал“. „Разбирайки, че вече няма от къде да зареждат, панически започват да продават това, което имат и подадат в обсега службите. Лицата са задържани, а иззетите предмети са 5 броя пушки, карабина, 16 пистолета, боеприпаси около 1000 бройки и пълнители", допълни Петров.

Седемте задържани лица за незаконна продажба на боеприпаси са криминално проявени, съобщи главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП. „Тези лица са в нашето полезрение от средата на 2017 г., като до средата на 2018 г. продължи активна оперативна работа за осигуряване на необходими доказателства за образуване на досъдебно производство“, обясни той.

Спиридонов уточни, че информацията за въпросните лица е била придобита от проведените оперативни мероприятия по разбития склад „Арсенал“ в края на миналата година в София. „Бих казал, че не само тези лица, които са засечени, се занимават с този вид престъпна дейност“, подчерта той, като допълни, че е възможно в скоро време отново да бъдат разкрити и други групи. „Групата е строго йерархична, всяко едно от лицата има своята дейност, която трябва да извършва конспиративно. Мислят си, че работят конспиративно по простата причина, че не са запознати с метода на работа на право-охранителните структури. Преди няколко дни се предприеха действия по задържането на лицата“, обясни той.

„Почти всички са криминално проявени, три от тях осъждани, включително по-голямата част от тях са проявени за търговия за огнестрелни оръжия“, изтъкна директорът на ГДБОП. „Говорим за твърд криминален контингент, като цялата палитра на криминалните престъпления ги има в техните дела“, допълни Спиридонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай