Италиански боклук изловен на пристанището в Бургас

Районната прокуратура в  Бургас разследва нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци

Италиански боклук изловен на пристанището в Бургас | StandartNews.com

Италиански боклук беше хванат и на пристанището в Бургас, изпратен от същата фирма, доставила контейнерите във Варна - „Дентиче панталеоне" със седалище Авелино. Получател на товара е българското търговско дружество „Блацион" ООД, със седалище в София.

Районната прокуратура в  Бургас разследва нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанище, стопанисвано от „Български морски флот Порт - Бургас". Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Днес на пристанище Варна Запад продължава отварянето на контейнерите с боклук, разследван от варненската прокуратура.

Поискано е съдействие от италианските власти да предоставят информация за фирмата - изпращач „Дентиче Пантелоне" със седалище в Авелино, съобщи наблюдаващият прокурор. Установява се също дали собствениците на фирмата - получател - македонските граждани Блаже Христовски и Горан Ангелов, живеят на територията на нашата страна, или ще бъдат издирвани със съдействието на Северна Македония. Съдружниците им Ецио Боче и Винченцо Трассари ще бъдат търсени по линия на международното сътрудничество.

Припомняме, че 25-те контейнера са пристигнали в страната на 9 октомври миналата година с разрешение да останат на пристанището 90 дни. След изтичането на този срок собственикът им не ги потърсил, прокуратурата започна досъдебно производство и проверка на съдържанието на товара. Така става ясно, че освен описаните пластмаса и каучук, в тях има дрехи, играчки и битови уреди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай