Испанците пуснали укривателя на Ветко и Маринела

Швейцарците вече не искат екстрадирането му

Испанците пуснали укривателя на Ветко и Маринела | StandartNews.com

Георги Семерджиев, който е укривал Ветко и Маринела Арабаджиеви в къщата си близо до Барселона, е бил освободен, защото швейцарските власти са оттеглили искането си за неговия арест и екстрадиране от Испания. Това съобщи пред БНТ заместник главният прокурор Иван Гешев.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани, след като е било оказано съдействие от испанските власти. Разчита се на конкретни данни, а не на медийни публикации, изтъкна Иван Гешев. „Основната причина да бъдат задържани е българската полиция и българската правоохранителна система“, похвали се прокурорът.

Според него ако дадат съгласие Арабаджиеви могат да бъдат върнати в България в рамките на 20 дни. Без такова съгласие, процедурата може да отнеме няколко месеца след решение на испанския съд, заяви Гешев.

За разкритата схема за източване на пенсионни фондове в НОИ-Силистра ще бъдат привлечени шест лица, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, разкри още заместник главният прокурор. Той допълни, че се очаква да бъдат повдигнати и допълнителни обвинения, след които за длъжностно престъпление.

„Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дни“, каза Гешев. Механизмът на измамите е създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за „силно мой човек“, за да бъдат придвижени бързо, разкри Гешев.

Тази схема за източване на пенсионните фондове едва ли е уникална за Силистра, заяви зам.-главният прокурор. По думите му, засега не може да се каже какви са щетите, нанесени на държавата от престъпната група, но предположи, че ще са значителни, тъй като тя е действала от дълго време.

В случаите с източване на социалната система, държавата е способна да запълни пробойните, изтъкна Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай