Неделя,

Интересните обири на банки у нас в последно време

От: Рачо Рачев -
475
Интересните обири на банки у нас в последно време
A
A
A

Спонтанни актове на отчаяние заради финансови трудности или добре планирани. Посред бял ден или в малките часове. Със заплахи или във време, когато служителите вече не са на работните си места. Както навсякъде, банковите обири в България не следват определен сценарий. На фона на битовите посегателства в ежедневните полицейски бюлетини, този тип престъпления продължават да изглеждат почти екзотично, посочва БНТ.

Ето и едни от най-запомнящите се банкови обири в страната:

Заложническа драма в Сливен

На 23 март 2011 г. мъж направи опит да обере банков клон в центъра на Сливен. Той простреля охранител и взе за заложници шестима служители на банката. Последваха над 18 часа преговори с психолози от МВР, след което мъжът освободи заложниците и се предаде. По-късно призна, че планирал обира половин година, но нещата се объркали. Имал и съучастници, които да му помогнат при бягството, но отказа да ги назове пред разследващите.

Учителка с пистолет-играчка

През април 2010 г. учителка по български език и литература бе задържана за опит за въоръжен грабеж на банков офис в Плевен. Маскираната жена взе около 20 000 лева, след като заплаши с пистолет играчка служители на банката, а после избяга. Обясни пред полицаите, че отдавна е имала финансови затруднения, което я принудило да извърши обира. Жената се подготвяла около седмица, като през това време е наблюдавала движението в банковия офис.

Червен пипер за заблуда

През февруари 2005 г. маскирани крадци за секунди обезвредиха охранителната система на банков клон в Ботевград. Задигнаха около 1 млн. лв. от частни сейфове в трезора. Крадците разпръснали червен пипер по пода, за да не бъдат надушени от полицейските кучета. През нощта не е имало жива охрана, а служителите разбрали едва сутринта за обира.

Да проникнеш за 120 секунди

През март 2005 г. крадци проникнаха в банков клон в столичния квартал "Младост". Само 120 секунди отнело отварянето на служебния вход. След това изключили алармата, облепили камерите и датчиците с тиксо, отворили касите с флекс. Задигнали около 360 хиляди лева.

Една от най-крупните плячки

През май 2011 г. бяха ограбени около 40 млн. лв. от трезор на бул. "Евлоги Георгиев" в София. Двама добре облечени мъже звъннали на звънеца около 1 през нощта в денонощния трезор. Представили се за клиенти и били допуснати. Малко след като влезли, повалили охранителя на земята и го завързали. Неутрализирали и втори пазач, след което опразнили касетките.

Два удара на една и съща банка за по-малко от година

През ноември 2019 година маскиран нахлу в банков клон в столичния квартал "Сухата река" и заплаши с пистолет служителка. Открадна около 1000 лв. Престъплението е извършено пред погледа на клиенти, чакащи на опашка да бъдат обслужени. Банкови служители, работещи в района, и живеещите наблизо хора вероятно са останали с усещане за дежавю. През февруари същият този банков клон е бил обран по подобен начин. Тогава извършителят напръскал със спрей охранителя, измъкнал парите със заплахи с пистолет и избягал пеша от местопрестъплението.

Касиерката и отключеният трезор

През октомври 2019 година посред бял ден беше обрана банка на столичния булевард "Европа". Задигнатата сума възлиза на 185 000 лв. Извършителят на обира редовно е посещавал банковия офис. Забелязал, че когато единствената служителка там излиза, заключва само входната врата, но не и трезора. След това споделил идеята за кражбата с двамата си съучастници, които намерили и помагач - ключар. Начертали подробен план за обира и го задействали.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Банки Обири