Четвъртък,

Интелектуалното пиратство е проблем за България

От: Редактори -
135
Интелектуалното пиратство е проблем за България
A
A
A

Интелектуалното пиратство за България е сериозен проблем, ще продължим с противодействие на този вид престъпна дейност. Това обяви пред репортери министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с акцията срещу кабелни оператори вчера.

Той отрече акцията да е била показна. „Колегите си вършат работата, съвместно с прокуратурата. Има и представители на „Европол“. Операцията е свързана с противодействие на интелектуалното пиратство. Това за България е един сериозен проблем. На този етап вследствие на предприеманите мерки ние сме извън наказателния списък 301 на САЩ по отношение на борба с пиратството, но ме притеснява, че ако не продължим с ефективните мерки срещу този вид престъпна дейност, е възможно пак да бъдем включени в този списък. Това пряко влияе върху всички останали процедури, свързани дори с облекчаване на визовия режим“, допълни Маринов.

Във връзка със спирането на интернета и телевизията вследствие на операцията, министърът посочи, че хората изпитват неудобство, но проблемът е на този, който събира пари, за да предоставя незаконна услуга. „Вината не е в нас, да се обърнат към оператора“, призова Маринов.

На въпрос какви са мащабите на престъплението и дали става дума за престъпна група, министър Маринов коментира: „Ние ефективно противодействаме на този вид престъпна дейност. Тя не е свързана само с разпространение на активи и програми на такива продукти. Противодействаме на фалшивите марки, на видео филми, на звукозаписи. Ние в България още не сме свикнали, че това е едно сериозно престъпление, което много сериозно нарушава авторските права“, каза Маринов и добави, че у нас сме свикнали да определяме собствеността като физическо притежание.

Маринов проговори и за сигнала за полицейско насилие. Разпоредил съм проверка във връзка с информация за полицейско насилие във Второ районно управление на полицията, посочи той. „Вчера получих сигнал. Разпоредил съм проверка от директора на СДВР", коментира той. "Проверката е в ход, но общо взето случаят касае реакция на патрул, при подаден сигнал, че лица размахват оръжие“, уточни Младен Маринов.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички