Гръмнатите адвокати - мишена на длъжник

Килърът от "Княжево" е отишъл да убива, но бил аматьор, смятат ченгета

Гръмнатите адвокати - мишена на длъжник | StandartNews.com

Разчистване на сметки в бизнеса с недвижими имоти, дългове и тъмни сделки са в основата на стрелбата в столичния квартал "Княжево". Простреляните адвокати най-вероятно са били мишена на свой длъжник или човек пострадал при някоя от крупните сделки. Това е основната версия, по която разследващите работят. 55-годишният Захари Варчев и 51-годишната му съпруга Радостина са атакувани в луксозната си къща на ул. "Горска теменуга" 37 минути преди 23 часа в петъчната нощ. Стрелецът се е покатерил на терасата, откъдето е проникнал в жилището, и е изненадал юристите, докато си почиват в една от спалните. Килърът е произвел няколко изстрела, като куршумите са уцелили Варчев във врата, а съпругата му в ръката. Веднага след това е избягал по обратния път. В близост е имало паркиран автомобил, който му е помогнал. Това са първоначалните данни, които криминалистите са успели да съберат от съседите.

Минути след стрелбата по Варчеви екипи на Шесто районно полицейско управление и сектор "Убийства" в Столичната полиция са отцепили района. Криминалистите работят по две версии - едната е, че става дума за предварително подготвено покушение, а според другата целта е била грабеж. Предполага се, че извършителят не е професионален убиец, защото е стрелял от достатъчно близко разстояние, но не е успял да улучи жертвите си. Друга версия е, че самият длъжник е дошъл

лично да разчисти сметките си

с адвокатите. Все още не е отхвърлена напълно и хипотезата, че двамата може би са нападнати от крадец, който е искал да обере дома им. Бандитът обаче не е очаквал те да са вътре и е стрелял по тях, за да избяга. Версията, че нападението е било само за сплашване, също не се потвърждава особено, тъй като проехтелите куршуми са били насочени директно в горната част на телата на юристите, а стрелецът не се е мерил в област, която би предизвикала само наранявания.
Част от комшиите на Варчеви са успели да видят килъра. Мъжът е бил с атлетично телосложение и маска на лицето. Няколко минути преди стрелбата хората чули силни викове и писъци. Двамата адвокати по това време са били в спалнята си. Те се занимават с посредничество в мащабни сделки, с покупко-продажби на апетитни имоти и отдаването им под наем. Част от бизнеса им е в столицата, останалата е разпръсната из скъпите курорти, твърдят запознати.

Семейството е много известно в юридическите среди

Захари Варчев е в екипа на една от водещите агенции за недвижими имоти в столицата - "Софконсулт" ЕООД. Фирмата е безспорно с много добър имидж. Работи на имотния пазар над 20 г. Отделно със съпругата му са съдружници в "Консултинг 96", чиято основна дейност е търговия, представителство, посредничество и консултации. Варчев е управител също така на фондация "Учение", занимаваща се с обучението на възрастни хора. Притежавал е и строителна фирма "Варекс", но от няколко години дружеството е прекратило дейността си. Адвокатът е оттеглил и дяловете си в основната фирма "Консултинг 96", която към момента се управлява единствено от съпругата му, показва справката в Търговския регистър. Друг любопитен момент е, че от данните в регистъра може да се види, че в настоящия момент фирма "Тон 2003" ООД със собственик Атанас Ангелов има запор на стойност капитала на дружеството - 5000 лв., в полза на Захари Варчев. Запорът е наложен от частен съдебен изпълнител през декември 2012 г., а 439,69 лева са законните лихви, към дата 27.11.2012 г. Атанасов е

фалирал търговец с няколко запора

включително и от "Топлофикация", става ясно от справката. Оперативните работници проверяват какви други длъжници имат вземане-даване с Варчев и дали някои не е предпочел вместо връщането на голям дълг, наемането на килър за отстраняването на адвоката.

В момента юристите се лекуват в спешния център "Пирогов". Двамата са вън от опасност за живота, но ще останат няколко дни под лекарско наблюдение. Куршумът е преминал през рамото и шията на Варчев и като по чудо не е засегнал гръбнака. Съпругата му пък е с комоцио и леки травми по ръцете. Двамата ще бъдат разпитани подробно от разследващите веднага, щом бъдат изписани от болницата. Полицията усилено издирва извършителя на стрелбата, като вече са проведени серия от оперативни действия по този повод.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай