Вторник,

Гопе от Елин Пелин поръчал Луканов.Ботев проговори

От: СТАНДАРТ -
16924
Гопе от Елин Пелин поръчал Луканов.Ботев проговори
A
A
A

Някой си Гопе от Елин Пелин е поръчал убийството на премиера Андрей Луканов. Завесата над зловещия атентат, разтърсил България преди 24 години, повдигна бившият директор на отдел "Убийства" в МВР Ботьо Ботев, който работи по убийството на бившия премиер на България от 20-тата минута след проехтяването на куршумите. На 2 октомври Луканов пада мъртъв на излизане от дома си, а повече от 2 десетилетия по-късно, около смъртта му остават множество въпроси.

"Онова, което се получи като пряка информация -  че конфликтът е между създадената в БСП групировка „Орион“ и лицето Румен Спасов, беше явна още от самото начало.  Обществена тайна беше, че Румен Спасов считаше, че Луканов е виновен за смъртта на баща му, който беше в затвора. И така, въпреки че двамата са израснали заедно, общували са, тази ненавист съществува при тях от детските им години. Тази информация постъпи от самото начало. На базата на това на следващия ден от убийството беше възложено Румен Спасов да бъде разпитан", разказа Ботев пред бТВ.

В протокола за разпит Спасов е заявил: „Аз не мога да крия това, че не съм удовлетворен, че Луканов е мъртъв. Предвид нашите взаимоотношения мога да кажа, че се радвам. Но мога да заявя, че това убийство не е организирано от мене“.

Ботев заяви, че е имало прикриване на информация след убийството. „Едно от най-съществените неща по делото беше формирането на мотива за убийството, който мотив се съдържаше в показанията от 17 листа на тогавашния директора на Националната служба за сигурност Юрий Георгиев. Юрий Георгиев и Румен Спасов са били приятели.  Юрий Георгиев иска среща на 31 август 1996 г. Това е била може би последната брънка, при която се решава съдбата Луканов. В дома на Юрий Георгиев в рамките на цяла нощ Румен Спасов иска среща, в рамките на която да се помирят в интерес на партията, в интерес на държавата, ето сега с правителството на Жан Виденов това пречи и го моли да организира среща с Луканов. Срещата се прави във вилата на (Петър) Манджуков в „Бояна“. И тя се прави следващите дни“, разказа Ботев.

В отговор на предложението Луканов обаче заявил на Георгиев: „Отиди и кажи на тези мародери, че домушлук няма да вляза“ и си тръгва. Луканов споделя за срещата на няколко души, сред които и Румен Петков, който пък разказва за нея на вътрешният министър Николай Добрев.

Ако тази информация е била стигнала навреме до разследващите, щяла да им спести много работа и време, защото щял да се очертае основния мотив за убийството, смята Ботев, който заяви, че Румен Петков е потвърдил информацията при разпит.

Гилзите от пистолета, с който е бил убит Луканов, показват, че оръжието е използвано при убийството на украински гражданин с „престъпни наклонности“ – Сергей Шанин, който е убит на 6 април същата година.

Според данни от разследването убийството на Шанин е свързано с противоречията в мощна украинска престъпна групировка. В България се укривал синът на боса на тази престъпна група – Костя Грек. Впоследствие се установява, че Шанин е отвлякъл за откуп Ваня Грек. 20 дни след похищението Грек е освободен.

„Никога не бях убеден, че с пистолета, с който е убит Шанин, е убит Луканов. Това е несериозно за едно такова убийство“, заяви Ботев, според когото „този пистолет е можело да бъде продаден или даден на някого“.

В хода на цялостната работа на разследването са излезли още 4 убийства. С помощта на съвместна специализирана операция с Турция са заловени членове на Ровненската група, които имат отношение към убийството на Шанин.

„Оттам се получи първият пробив – че те са оставили оръжието в хотел „Гайдарец“ (в Елин Пелин). И са го дали на Кичатов“, заяви Ботев.

„Кичатов първо разказа за убийството на Луканов, в което не е участвал пряко. Разказа кой му е поръчал убийството – някакъв Гопе от Елин Пелин. Този Гопе се оказва роднина на Ангел Василев. И той разказа всичко, свързано с убийството на Луканов“, спомня си бившият директор на отдел "Убийства" в МВР.

 „Считам, че от самото началото до края съм говорил истината. Не от убеденост, убедеността е едно, а когато нещата идват от събраните доказателства, когато всичко е минало през ръцете ти и изстрадано, тук не говорим за убеденост“, заяви още Ботев в „120 минути“.

„Още от самото се преплете един конфликт, който е станал непосредствено преди убийството, през месец септември на съвещание в Москва, когато са се решавали въпроси, свързани с организацията на работата на „Топ Енерджи“. Там са присъствали Луканов, който е член на борда на директорите на „Топ Енерджи“ към онзи момент. Тогава него го изхвърлят от „Топ Енерджи“, както на негово място слагат Илия Павлов“, разказа Ботев. „Там между Луканов и Павлов възниква един конфликт, който е бил явен, пред всички присъстващи там. Имало е спречкване между тях на малко по-висок тон, при което Луканов изказва неудовлетворение, че на това място сяда един човек, който няма понятие от проблемите, с които трябва да се занимава“, допълни бившият директор на отдел "Убийства" в МВР. Дали тогава Павлов е ударил шамар на Луканов, според Ботев, такава информация съществувала, но той не може да го потвърди, защото не е бил пряк свидетел.  Илия Павлов твърдеше, че този случай няма нищо общо с убийството и той престана да бъде интерес за нас, каза Ботев.

 „Убийството на Луканов е икономико-политическо. Ако Луканов беше останал жив щеше да има съдебни последици за кръга „Орион“, защото е имал много компромати срещу тях, смята Ботев.

Три са причините за оправдателните присъди на втора и трета инстанция за убийците на Луканов. Едната от тях е, че при разпитите показанията им са били изтръгнати с изтезания, тоест – направил съм го аз. Но аз и в съда казах - но ако това е така, защо не ме подведете под наказателна отговорност като военно лице, извършило престъпление, попита Ботев. „Бореха се адвокатите да не бъда допуснат на процесуален разпит“, сподели втората причина за оправдателните присъди бившият директор на отдел "Убийства" в МВР.

Третата причина е смехотворна – свидетелските показани си противоречали за ръста на извършителя, заключи следователят.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com