Френският терорист Жоашен водил 3-годишния си син в иракско училище в Париж

Френският терорист Жоашен водил 3-годишния си син в иракско училище в Париж | StandartNews.com

Хасково. Искания с европейска заповед, издадена от съда в Париж, за екстрадация заради това, че участвал в терористична група, подготвяща атентати французин Фриц Жоли Жоашен се изправи в ранния следобяд днес пред хасковския окръжен съд.

Първото му дело е по друга европейска заповед, издадена по-рано от тази в обвинение за тероризъм - за това, че Жоашен е отвлякъл от Франция 3-годишния си син в навечерието на Нова година, в съдебна зала днес беше прочетен разпитът на съпругата му Заем Жоашен пред парижките полицаи, с който тя подава сигнал за отвличането. В него се казва, че съпругата на Фриц Жоашен се е притеснила и се усъмнила, че става нещо на 29 декември, когато тя не открила съпруга си нито по телефона, нито в интернет, както имали уговорка. Той трябвало да я чака на летището след като тя се прибирала от Тунис. Там Заем, която е от тунизийски произход, била в рамките на десетина дни по семейни причини, свързани със загуба на близък човек. С нея била и 22-месечната им дъщеричка Жулия. При съпруга й във Франция пък останал 3-годишният им син Абдел.

Пред полицията жената на 29-годишния французин е разказала, че тя е търсила връзка с тяхна близка приятелка, чийто син съпругът й водел заедно с Абдел редовно на иракско училище в Париж. Оказало се обаче, че от съпруга й няма никакви вести и това наложило тя да се усъмни в отвличането на сина им от собствения й съпруг и да подаде сигнал. Въпреки че пред съда в Хасково за втори пореден път Жоашен потвърди, че иска да бъде екстрадиран възможно най-бързо, прокурорът по делото Дарина Славова поиска по това дело екстрадация да не се състои. Мотивите й са, че има несъответствие във френското и българското законодателство по обвинението, с което е свързана и европейската заповед. В българското законодателство няма текст, който да квалифицира като престъпление - отвличане, заминаването на дете с единия от родителите му. Във френското законодателство това се нарича отвличане. Всеки момент се очаква съдът да постанови решение за това дали Жоашен ще бъде екстрадиран по първата европейска заповед, а именно за отвличането на сина му. В кулоарите на съда обаче се говори, че е по-вероятно екстрадиция да бъде постановена по втората европейска заповед, издадена също от съда в Париж, която е във връзка с атентатите на 7 януари във френския вестник, извършени от братята Куаши. Има данни, че Жоашен е поддържал връзка с единия от тях - Шариф преди Нова година и преди да напусне Франция. Сам той призна пред съда преди три дни, че действително познава Куаши още от детинските си години. Искам да бъда свободен, каза преди малко пред журналистите сочения като участник в терористична групировка французин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай