Ферма за криптовалута краде ток за 70 бона на месец

Хората от Българово не разбрали какво се случва в порутената постройка

Ферма за криптовалута краде ток за 70 бона на месец | StandartNews.com

Ферма за криптовалута в Българово край Бургас само за месец е откраднала ток, колкото е потреблението на градчето за две години.

Складът за виртуалната валута се е помещавал в изоставена сграда в центъра. Повече от година никой в Българово не е разбрал, че в порутената и изоставена от години сграда на бивш ресторант, се извършва незаконна дейност. Помещението е било отдадено под наем за символичната сума от 50 лв. на месец, съобщи БТВ. 

При получения сигнал в полицията, че се консумира голямо количество ток, разследващите първоначално помислили, че става въпрос за наркоферма. При проверка на място открили 75 устройства за копаене на биткойни и друга криптовалута, ползващи незаконно електричество.

„Хората, които живеят в близост ми съобщаваха, че сутрин рано и вечер късно им спира електрозахранването. Нещо, което също са ми казвали хората е, че се чува шум от климатик. Това е! Нищо друго“, разказа кметът на Българово Йордан Йорданов.

По първоначални данни кражбата на ток е за 70 хил. лв. на месец. За сравнение, уличното осветление и всички обществени сгради в града харчат ток за 35 хил. лв. на година.   

„Тази проверка е констатирала, че става въпрос за кражба на електроенергия, Предстои вече да се калкулират точните количества на неправомерно употребената електроенергия“, уточни говорителят на ЕВН Крум Косев. 

За кражбата на ток на място полицаите са задържали 33-годишен мъж. Започнато е досъдебно производство за противозаконно присъединяване към електропреносната мрежа, като наказанието е до 5 г. затвор и глоба до 15 хил. лв. Разследва се и по-тежко умишлено престъпление. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай