Експерт разкри защо мигрантите нахлуват в България

Политическите партии у нас трябва да имат вътрешна регулация срещу корупцията

Експерт разкри защо мигрантите нахлуват в България | StandartNews.com

Експертът по сигурност Тихомир Безлов смята, че сегашният наплив на незаконни мигранти на България е заложен като тенденция в последните близо 10 години и се дължи на вътрешни и външни фактори.

„Това не е първата вълна незаконно преминаващи мигранти. Голямата вълна беше 2013-2016 г. Тогава гърците построиха стените си за ограничения и мигрантите тръгнаха вместо през Гърция, през България. През 2013 г. беше българското начало, а голямата експлозия беше когато гърците започнаха да возят мигрантите от островите с фериботи до сушата”, обясни пред НоваНюз Безлов, който е главен експерт в програма „Сигурност” на Центъра за изследване на демокрацията.

Според него механизмът на проблема е, че има цялостна система на корупция. „МВР не е нищо различно от приходната администрация или местната администрация. Имаме много оптимистични или песимистични очаквания, че това може да се спре, което е просто нереалистично. Колкото по-бедна е страната, толкова по-високи са нивата на корупция. А как точно се изчислява корупцията е много голяма тема. Когато една страна се качва по отношение на дохода си, тя започва да намалява нивата си на корупция”, каза Тихомир Безлов.

Той допълни, че самите политически партии трябва да имат вътрешна регулация срещу корупцията, тъй като от тях тръгва администрацията, те я сменят, те избират кой да остане, кой да напусне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай