Една дума прави Орлин убиец.Коя е тя?

Криминален лингвист разкрива убийството на Евгения

Една дума прави Орлин убиец.Коя е тя? | StandartNews.com

IT специалистът Орлин сам се е издал несъзнателно, че е убил жена си Евгения,пише Петел.бг..

Как се стигна до убийството на Евгения Владимирова. Съпругът й Орлин дълго време се правеше, че я издирва и, че се притеснява за нейното изчезване.Евгения е обявена за издирване на 14 октомври. Версията на Орлин пред органите на реда е, че  е отишла на фитнес .

20 дни, след като изчезването й Орлин обяснява пред Нова тв по телефона, че във въпросния ден двамата правили тренинги с работодателите си. Определя денят като "скучен". Разбрал, че съпругата му изчезнала след като не се прибира и, че няма версия, която да му се струва истинска за случилото се."Общо взето всякакви неща изкоментирахме, всичко завъртяхме.", отбелязва той.

Ден преди да бъде задържан в обвинение за убийство той продължава да твърди, че нищо не знае. За скриването на тялото му помага баща му Пламен -  дългогодишен кадър на службите. Отговарял е за района на Перник като агент на ДАНС. Именно там скрива и тялото на Евгения, след като синът му я е убил. Орлин дори наема частен детектив, без да подозира, че случаят е разплетен още в първите дни. Той и баща му са основните заподозрени. Причината да не бъдат задържани и обвинени още, след като младата жена е обявена за издирване, е именно липсващото тяло.

Криминалният психолог Тодор Тодоров и екипът му се включват в разследването още в самото начало. По думите му, откриването на тялото на жертвата е нещото, което може да се свърже по категоричен начин било с местопрестъпление, било с начин на извършване на престъплението. "Доказано е научно, че когато има убийство, извършено чрез удушаване, задушаване или както искаш го наречи, в по-големия процент от случаите това се прави от близък.", отбелязва Тодоров.

Самият той се включва в разследването още същата вечер или на следващия ден, след като с него се свързва една от приятелките на Евгения.

По начина, по който са обсъждали с близките и роднините на Евгения, както и с колегите от сектор "Убийства", категорично вниманието е насочено се Орлин и към неговия баща."Имаше доста несъответствия в техните показания. В нашия екип имаме криминален лингвист, който може от това, което е дадено като показания, и от това, което някой е говорил да извлече скрития смисъл в думите." казва той.

Криминалният лингвист, който хваща Орлин в лъжа, е Христина Шушкова. "Речта на Орлин потвърди за нещастие подозренията, че Евгения не е жива. Той имаше един специфичен изказ, който се забелязва при хора, които имат виновно знание или участие в някакво престъпление. Силно се дистанцираше от нея.

Финализираше работата на полицията постоянно, което говори за едно желание от негова страна повече да не се разследва. Търсеше информация, което беше неговия приоритет. В 27-минутен разговор с Тина Ивайлова той веднъж не спомена Евгения по име. Тя беше: тя, тя, тя. Нямаше никаква емоционална свързаност с изчезналия човек, който се предполага, че би трябвало да му е много близък, трябва да се притеснява за нея. Нямаше такива индикатори при него.

Това обикновено в 99% от случаите се случва при хора, които би трябвало да имат някакво участие в някакво такова престъпление", обясни Шушкова.

Издирването започва на 14 октомври, вечерта преди това в дома на Орлин и Евгения са няколко от нейните приятели. Една от приятелките и получила смс от Евгения, че след тренировка ще се видят. Съобщението е изпратено, след като жената вече не е била жива. Според Тодоров, именно съпругът е отговарял на нейните смс-и. Става ясно, че  е той, заради отговорите, които от един момент нататък не са нейни.

"Това беше съвсем друг вид изследване. Нарича се стилометрично изследване на речта. Оказа се, че това  изречение, ако не се лъжа в 16.58 ч., което е изпратено от телефона на Ети, не е типично за нея. Много по-типично е за Орлин. Самата структура на изречението, пунктуация и други лингвистични компоненти, които разглеждахме. По този начин ние успяхме да сложим една времева рамка кога тя  е престанала да пише, защото идеята в неговата версия беше, че тя си е написала това съобщение", обясни Христина Шушков.Това всъщност е бил и неговият неуспешен опит да заблуди разследването и то да тръгне в друга посока.

"На Пламен му отнеха няколко часа, за да стигне до самопризнанието, като първоначално имаше интелектуална битка между нас и в хода на разговорите той започна да си противоречи страшно много във версиите, които дава. Като едно от най-големите противоречия в които влезе беше свързано със сина му.

Пламен каза, че е бил там в деня на нейното изчезване, за да носи някакви книги с куфар. Противоречието беше свързано с това, че Орлин казва, че  в деня на изчезването на Евгения баща му не е бил там", обясни Даниел Генков.Специалистите разказват, че е казал на баща си: "Бащата, свърших работата". А Пламен знае какво се е случило, защото дни по-рано Орлин му споделя за проблеми във връзката си с Евгения. Бащата е реагирал хладнокръвно като е видял куфара, в който било тялото на жертвата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай