Четвъртък,

Демерджиев с първи подробности за бомбените заплахи

От: Агенция Стандарт -
1573
Демерджиев с първи подробности за бомбените заплахи
A
A
A

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят медиен ефект и привличане на вниманието. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, цитиран от БНТ.

България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи.

"Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия", каза вътрешният министър.

ВИЖ ОЩЕ: Заляха училищата с нови бомбени заплахи, идват от чужбина

До дни България ще разполага с нов протокол за действие при подобна ситуация, каза още Демерджиев. Той ще бъде изработен от междуведомствена комисия, която започва работа днес.

Сегашният протокол се спазва, но той е от 2000 година, посочи още Демерджиев. Целта е новият протокол да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация.

ВИЖ ОЩЕ: Какво става? Бомбена заплаха и в университет в София

Министърът на вътрешните работи заяви, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите, защото сигнали постъпват и в други държави.

"Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати", поясни той.

ВИЖ ОЩЕ: Експерт бие тревога за заплахите за бомби в училищата

До изборния ден неделя у нас ще действа нов протокол за действие при подобни ситуации и затваряне на помещения ще се налага само при реална опасност, стана ясно от думите на Демерджиев. Той не вижда заплаха за изборния процес.

Ако в изборния ден се получи сигнал за взривно устройство, секционните избирателни комисии трябва да сигнализират МВР. Оттам нататък органите на реда ще преценят дали има реална заплаха или не и ще се действа спрямо преценката им, поясни още той.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com