Демерджиев проговори. Какви ги вършели полицаите помагачи

Вече има две висящи образувани дисциплинарни производства

Демерджиев проговори. Какви ги вършели полицаите помагачи | StandartNews.com

40 лица в МВР са помагали на Семерджиев. Има две висящи образувани дисциплинарни производства. Това, което касае Симона Радева, впрочем полицай е трудно да се каже за човек, който е извършил такива деяния, има достатъчно данни за нея. Принадлежи на дисциплинарно уволнение.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по повод проверката за Георги Семерджиев, който в жестока катастрофа уби две млади жени в София.

"Радева е съдействала на лице, извършило криминална проява по всякакъв начин, за да избегне осъждане. Подпомогнала е по няколко начина и не мисля, че това е важно в момента. Има трима ръководни служители, които са позволили да е само административно наказано лицето Семерджиев, а не са докладвали на прокуратурата", разкри той, цитиран от Блиц.

Демерджиев увери, че ще бъдат образувани незабавни дисциплинарни производства, като той лично е дал указания органите да са безкомпромисни.

"Няколко от служителите са на ръководно ниво, а други са на средно и изпълнително ниво. Самият факт, че толкова служители са въздействали на това лице, значи има човек, който е стоял в сянка. Иначе не мога да допусна как 40 служители ще съдействат на това лице. Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него”, каза още Демерджиев.

Има данни тя да е имала данни и комуникация с него и преди произшествието. Не е моя работа да изпадам в подробности. Всеки служител, който е съдействал на лице, извършило криминална проява, ще следват ясни и категорични дисциплинарни мерки. Ще има дисциплинарни производства за всички", посочи той.

"Проверката изследва период от 2014 година насам. За тези, за които е изтекла давност, но се знае, че са помагали, приканвам ги сами да напуснат МВР. Ще има уволнение за всеки от служителите, за които се съберат доказателства", каза Демерджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай