ДАНС пресече нелегално производство на фалшив алкохол в столицата

ДАНС пресече нелегално производство на фалшив алкохол в столицата | StandartNews.com

София. Пресякоха нелегално производство и разпространение на фалшив алкохол в столицата. Служители на ДАНС и Агенция „Митници" са открили алкохола без акциз по време на съвместна операция, проведена на 22 януари.

При процесуално-следствените действия в недостроена къща на територията на София е разкрит цех, специално пригоден за нелегално производство на алкохол, наподобяващ известни марки, съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Там униформените открили самоделно устройство за поставяне на дозатори на бутилки; пистолет за горещ въздух; един чувал, пълен с капачки, дозатори и етикети на известни търговски марки алкохол. Иззети са 39 бр. туби от по 10 литра със съдържание на спирт с алкохолен градус от 94% до 96%; 8 бр. пластмасови бутилки с различни есенции от по 0,5 литра.; около 1300 бр. неистински бандероли; готова продукция 39 бр. бутилки от по 1 литър от известни марки. Те са били предлагани в търговската мрежа в страната, облепени с български акцизен бандерол, чиято автентичност предстои да бъде изяснена от компетентните органи.

Служителите са открили и 30 бр. празни бутилки от водка по 700 милилитра, както и 103 бр. празни пластмасови туби от по 10 литра.

Съставен е протокол за извършената проверка на акцизни стоки след замерването за градуса на алкохола. В процес на производство са установени и задържани за срок до 24 часа три лица - български граждани, съобщиха още от ДАНС.

Законовата санкция за установеното нарушение предвижда глоба, представляваща двойния размер на незаплатения акциз. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай