Четворка ДАИджии събирала такси "Спокойствие","Абонамент" и "Лизинг"

Четворка ДАИджии събирала такси "Спокойствие","Абонамент" и "Лизинг"  | StandartNews.com

София. Такса "Спокойствие", "Абонамент" и "Лизинг" са ключовите думи на подкупите, които са били събирани от четиримата задържани в търновската ДАИ. Това стана ясно днес на съвместен брифинг на ДАНС и Апелативната специализирана прокуратура. При спецопреация на 6 август бяха задържани шефът на Регионалната дирекция „Автомобилна администрация" Петър Петров и трима негови подчинени- Любен Мерджанов, Валентин Христов и Станислав Марков. До момента са разпитани около 5 служителя на регионалната дирекция.

Четиримата арестувани към момента са привлечени в качеството им на обвиняеми за организирана престъпна група, имаща за цел да събира подкупи, казаха от прокуратурата. Според събраните доказателства, начело на престъпната банда е Петър Петров, а членове са тримата арестувани. Четиримата са задържани за 72 часа. В Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всички тях.

Четворката даиджии възлагали на останалите служители от дирекцията да събират съответни суми от транспортни фирми, осъществявали са контрол върху автошколи и пунктовете за годишен технически преглед, твърдят от прокуратурата. Според доказателствата до момента, групата е действала от месец април до момента. От почти всички транспортните фирми, които действат на територията на региона, например, е искана своеобразна такса „Спокойствие", за да се движат безпроблемно в страната, твърдят от прокуратурата. Ако фирмите откажели да плащат, били подлагани на подробна проверка, в която винаги били констатирани някакви нарушения. Те били отразявани обаче не в протоколи, а на хвърчащи листчета. Тези нарушения били предавани на шефа на Регионалната дирекция на ДАИ Петров. Ако и устната договорка не успее, се пристъпвало към съставяне на акт, ако не, листчето се късало, обясни още шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Иванова. Тя уточни, че това са показанията на служителите от регионалната дирекция.

И таксата „Абонамент" е била събирана от служителите на регионалната дирекция „Автомобилна администрация". За да работи на доходно трасе, от което могат да се изкарат пари, служителят трябвало да се съгласи да заплати сумата от 50 лв. Ако откаже, го разпределят на междуселските пътища.

В ДАИ съществувала и такса с ключовата дума "Лизинг". Част от свидетелите от агенцията твърдели в разпитите пред разследващите, че Петров е казвал пред тях, че е "взел тази агенция "на лизинг", трябвало да се отчита и затова те трябвало да му дават съответни суми. Разследващите изясняват дали има такъв "лизингодател", или просто е използвано името, за да се събират парите под масата.

Разследващите са намерили в дома на Петров 5000 евро, а в бюрото му имало 150 лв, защипани с кламер и листче с име на човек. Освен това на Петров е конфискуван автомобилът му Мерцедес S класа за доста сериозна сума, уточниха още от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай