Брендо станал украинец още през 2015 г.

Така може да избегне излежаването на присъдите

Брендо станал украинец още през 2015 г. | StandartNews.com

Червените бюлетини за издирване на Евелин Банев-Брендо в Интерпол, издадени от България и Румъния, все още са активни. Ако той напусне Украйна и премине в която и да е друга държава, ще бъде задържан и тогава може да бъде предаден на българските власти, информира БНТ.

Евелин Банев е освободен от ареста, тъй като е украински гражданин, съобщи Блиц. Официално България, Румъния и Италия още не са уведомени от съда в Киев.

При обиск по време на задържането на Евелин Банев-Брендо в автомобила му е намерен украински паспорт, издаден на 15 декември 2015 година.

"В който е записано, че той е украински гражданин. И понеже това подлежи на изследване, те правят една експертиза на паспорта и се установява, че паспортът си е съвсем редовен", заяви адвокат Марин Марковски.

Според източници на националната телевизия, Банев е придобил украинското си гражданство още през лятото на 2015 година. Или около една година преди да изчезне и да бъде обявен за издирване с Червена бюлетина на Интерпол за излежаването на три присъди - по една от Италия и Румъния за трафик на кокаин и една от България за пране на пари придобити от трафик на наркотици.

"Но в негов интерес е да не ходи в затвора. 36 години не са малко", коментира адвокат Марковски.

Така Брендо точно с украинското си гражданство може да избегне излежаването на присъдите. Според чл. 25 на украинската конституция, гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава. Именно по тази причина Евелин Банев е освободен, а делото за екстрадицията му по искане на България, Румъния и Италия е завършило с отказ за предаване.

"Има един принцип в екстрадацията, това е принципът на суверенитет. Т.е. тази държава не дава своите граждани. Сега до колко и справедливо и уместно, това е отделен въпрос", допълни Марин Марковски.

Според източници на "По света и у нас" документите по случая от Украйна още не са пристигнали в България. Според член 4 на украинската конституция в Украйна има единно гражданство. На този етап обаче няма информация дали Банев е прекратил българското си гражданство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай