Бежанците стават все по-агресивни

Бежанците стават все по-агресивни | StandartNews.com

Профилът на незаконно проникналите у нас се е променил сериозно и бежанците стават все по-агресивни и опасни. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов в Малко Търново. За пример той даде последния случай в бежански център, където се стигна до бой с ножове между афганистанци. Профилът на мигрантите също е променен - от хора, които бягат от войната в Сирия, към хора, които идват от Афганистан и Ирак, където няма войни.

Актуалната статистика на МВР показва, че задържаните нелегални мигранти през юли са малко над 2300, като месец по-рано са били около 1500. Все по-често са от Афганистан вместо от Сирия. 59 % от спипаните през юли бежанци са афганистанци, а сирийците са едва 10 на сто. Все повече мигранти остават в България за по-дълго време. Доскоро страната ни се ползваше от тях само като транзитна спирка по пътя им за Европа. Сега обаче те предпочитат да си тръгнат след като получат статут и редовни документи. Бежанските лагери на МВР са препълнени. Закрила у нас през последния месец са потърсили 1543 човека, като статут са получили 122. Това е двойно повече в сравнение с юни, когато те са 65 души.

"Има регистрирани случаи на грозни сексуални посегателства между мигрантите", призна Георги Костов. Често се стигало до гаври, изнасилвания и проявена жестокост между обитателите. Кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев пък се похвали, че до този момент няма регистриран нито един случай на хора от общината да са съучастници, сътрудници или каналджии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай