Петък,

Баща, майка и син замесени в кримито в НОИ-Силистра

От: Редактори -
479
Баща, майка и син замесени в кримито в НОИ-Силистра
A
A
A

Освен шефа на НОИ-Силистра, в схемата за отпускане на фалшиви инвалидни пенсии и други сериозни нарушения са участвали и баща майка и син, съобщи на брифинг говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева, без да даде повече подробности за роднините. Тя говори по повод вчерашната акция и арести на виновни за участието в криминалната схема.

„Групата функционира от 2007 г., като е издавала фалшиви ТЕЛК решения, които са предоставяни пред НОИ-Силистра. В нея участват длъжностни лица, сред които директорът на НОИ-Силистра и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“. Членове на групата са и семейство – баща, майка и син“, обясни Милева.

„Претърсени са 14 адреса, както и леки автомобили. В резултат на тези действия са иззети мобилни телефони, банкови карти, извлечения от банкови документи, посочи прокурорът. „Установена е ролята на директора на НОИ-Силистра. По телефона той е диктувал на началничката на отдел „Отпускане на пенсии“ и тя е записвала на бележка „СМЧ – Пенчев“ – т.е. „силно мой човек – Пенчев“, коментира Сийка Милева и допълни, че така служителите са знаели, че тези хора са близки до директора и по досиетата се е работило по-бързо и не са били проверявани.

Тя обясни, че семейството е съхранявало документи, а синът е извършвал проверки на лица, които са искали да им бъдат отпуснати пенсии, в имот, който е бил собственост на майката и бащата.

„Услугата“ се заплащала от самата стойност на пенсиите. Членовете на групата лично са посещавали пощенските клонове, от които се теглили и самите пенсии.

Към настоящия момент под наказателна отговорност са подведени шестима души за участие в престъпна група. Предстои да се уточни дали ще се поиска постоянна мярка "задържане под стража". До момента сме установили, че около 20 души са получавали пенсии с фалшифицирани документи. Говорим за пенсии за големи суми, каза прокурор Димитров, който е наблюдаващ по случая.

Лицата са извършвали престъпната дейност в изключително дълъг период от време. Към момента предстоят експертизи за точната сума, която е източена от НОИ по схемата. Включително бивши кметове, хора от всякакви прослойки, са се възползвали от получаването на пенсии с фалшифицираните документи, казаха още на брифинга.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички