Български Остап Бендер заблуждава тютюнджиите, че е „спасител” на София БТ

Български Остап Бендер заблуждава тютюнджиите, че е „спасител” на София БТ | StandartNews.com

Български Остап Бендер заблуждава тютюнджиите, че е „спасител" на София БТ. Синдикалисти му помагат.

Фирмата „Ронахия Шави Къмпани", за която адвокат Пенков и синдикалиста Никола Миленков твърдяха, че щяла да изкупува продукцията на софийската фабрика на „Булгартабак", е регистрирана в иракски хотел и никога не е осъществявала търговска дейност.

Адвокат със съмнителни бизнес контакти и още по - неясна професионална история си играе с надеждите на тютюнджиите, претендирайки публично, че представлява иракска фирма, която щяла да изкупува продукция на софийската фабрика за пазарите на Близкия Изток, за 100 милиона долара годишно, с което щяла да „спаси" София БТ. В ролята на българския вариант на Остап Бендер, е адвокатът Даниел Пенков, който твърди, че е представител на никому неизвестната иракска фирма „Ронахия Шави Къмпани".

Каква е предисторията. Същият адвокат се появи в публичното пространство веднага след като от „Булгартабак" обявиха, че за да запазят репутацията на компанията от атаките на свързаните с Иво Прокопиев медии, спират износа си за Близкия Изток. Това положение наложи драстично намаляване на производството, на количеството на тютюните, които компанията изкупува и разбира се – намаляване на броя на работниците.

„Булгартабак" затвори фабриката си в София и освободи повече от 300 работници. Въпреки тежкото икономическо състояние компанията предложи на работниците си солидни по размер обезщетения. Така, без да е налице реално напрежение между работниците и работодателя, на общо 315 работници, на които са прекратени трудовите договори, ще бъдат изплатени обезщетения. Ще припомним също, че в подкрепа на „Булгартабак" хиляди производители на тютюн излязоха на протести в страната. За тях компанията е основен купувач на тютюн, като осигурява препитанието на семействата им.

Въпреки това, няколко синдикалисти се опитват да създадат изкуствено напрежение, организирайки вече няколко седмици подред протести с по трийсетина души и занимавайки всички държавни институции с реално неизпълними искания. Основното тяхно твърдение е, че имало „спасител" на София БТ. И това била иракската фирма „Ронахия Шави Къмпани", чиито представител бил именно адвокат Пенков.

Въпросната иракска фирма се оказа обаче абсолютно непозната, както за родния бранш, така и за дистрибуторите на цигари в Близкия Изток. Няма и данни фирмата да притежава каквито и да са лицензии за производство или за търговия с цигари, каквито се изискват за региона на Близък Изток. По документи официалното й седалище се води на адрес 60 Street Bridge Near Ankawa, град Ирбил, Иракски Кюрдистан, но там всъщност се намира тризвездният хотел „Blue Mercury". Разбира се никой на този адрес не е и чувал за такава фирма. Всъщност „Ронахия Шави Къмпани" няма търговска история и никога не е извършвала дейност. Как такава фирма фантом с крайно съмнителен профил безпардонно отправя оферта за изкупуване на продукция в огромни размери и още повече, как очаква да вземе на „франчайз" фабриката София БТ ?

Това обаче явно не пречи на синдикалиста Миленков и на обявилия се за „представител" на иракската фирма адвокат Пенков, да заблуждават работниците на „Булгартабак" и в завидна координация да организират протести срещу компанията. След като занимаваха почти всички държавни институции с „офертата" на мнимата иракска фирма, добре организираната група за натиск срещу „Булгартабак" обяви в понеделник поредния протест.

Кой е адвокат Даниел Пенков ? За професионалната история на „представителя" на иракската фирма няма почти нищо. Справка в регистъра на Софийската адвокатска колегия показва, че има само един адвокат с това име – роденият в Русе Даниел Пенков Димитров. Освен като защитник, същият се е явявал често пред Темида и като ответник. „Софийска вода" и „Топлофикация – София" са водили дела срещу адвоката и фирмата му за топлинно счетоводство за кражба на вода и топлоенергия. Пенков е свързан чрез фирмите си с друго интересно лице – Стефан Панчев Лачков. Проверка в регистъра „Дакси" показва, че на лице с това име се водят 36 фирми, в които същият е собственик и още 40 фирми, на които е управител. Една от тях – „Сапали България" е осъдена от „Еконт" в Русенски окръжен съд през 2011г. заради дълг от 9 хил. лева. Оскъдни, но интересни факти за адвокат Пенков и неговото обкръжение.

„Булгартабак" не е единственият случай, при който близки до синдикалисти лица оказват натиск върху компания с цел да осигурят бизнес на фирми с неясен търговски профил. Да си припомним, че преди време лице близко до синдикалния лидер на КНСБ Валентин Никифоров - взел също дейно участие в протестите срещу „Булгартабак", се опита да пробута офшорка от Сингапур за доставчик на специална продукция за „ВМЗ" АД. Лицето е Огнян Лютаков, а офшорката – „STT Limited". Фирмата няма лицензия за внос и износ или за брокерска дейност по реда на специалния закон за експортен контрол на изделия за отбраната и с двойна употреба. Въпреки това Лютаков настоява, военният завод да извади необходимите разрешителни за внос от свое име, вместо офшорната компания, с което да се преодолее митническия проблем, както и заводът да заплати 100% доставката преди извършването на същата. Предложението е оценено от съвета на директорите на „ВМЗ" АД като потенциално рисково за завода, поради ненадежността на доставчика, предлаганото изцяло авансово плащане и липсата на разрешителни за внос, поради което е последвал отказ.

Между този случай и случая с „Булгартабак" има доста прилики – участие на синдикалисти с възможности за натиск под различна форма и поява (в точния момент) на никому неизвестна фирма с крайно рисков профил, без търговска дейност и опит, а и вероятно без никакви финансови възможности, но с желание да осъществява „доставки". Дали тези прилики са случайни, никой не би могъл да отговори. Различното обаче е, че „Булгартабак" е изцяло частна компания и нейният мениджмънт не дължи обяснения относно търговската си политика, а още по – малко обяснения пред синдикалист и представител на мнима фирма, действащи в странна симбиоза и с твърде съмнителен мотив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай