Арестуваха главен експерт на фонд "Земеделие" с белязани пари

36-годишният мъж е задържан на софийска бензиностанция

Арестуваха главен експерт на фонд "Земеделие" с белязани пари | StandartNews.com

Арестуваха на бензиностанция в София главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с белязани пари. 36-годишният мъж е заловен непосредствено след получаване на белязани по реда на Закона за специалните разузнавателни средства парични средства в размер на 5000 лева, съобщи prb.bg.

Съвместната специализирана полицейска операция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив е проведена на 2 септември под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив. 

Прокуратурата му е повдигнала обвинение за търговия с влияние. От 27 февруари до 2 септември тази година главният експерт на територията на Пловдив и София два пъти е поискал и приел от собственик и управител на търговско дружество общо 10 000 лева. Обещал да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ във връзка със службата им. Дружеството е регистрирано в пловдивското село Строево.

Работата по случая е започнала в края на месец юли 2021 г., във връзка с подаден в ГДБОП-МВР сигнал от земеделски производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и мерки за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“.

В хода на разследването е установено, че задържаният служител на ДФЗ е поискал от земеделския производител по 5000 лева за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиняемият е поискал и получил на два пъти суми от по 5000 лв., за да упражни влияние при вземане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „Земеделие“ за наличието на основания за плащания по Схемите за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Извършени са множество процесуално-следствени действия - личен обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са преносими флаш памет, лаптоп, служебен компютър, 2 мобилни апарата, записки и др. Разпитани са свидетели.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде поискано от съда вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което той е обвинен, е лишаване от свобода до 6 години или глоба до 5000 лв.

Активното разследване по делото продължава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай