Арестуваха бияча на рома Митко (ОБЗОР)

Арестуваха бияча на рома Митко (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ангел Калеев не чувства вина за гаврата със 17-годишното момче

Съжалявам, че държавата ни е такава, казва побойникът

Заснет с мобилен телефон грозен и брутален клип за броени дни разбуни социалните мрежи. Видеото е гледано от над 100 хиляди души. 21-годишният Ангел Калеев е заснел своето издевателство над 17-годишния Митко и го е качил в интернет. Авторът на клипа поваля с удари на земята момчето от ромски произход, след като то заявява, че двамата са равни. Случката се разиграва в пазарджишкото село Овчеполци. Клипът бе разпространен от телевизионното предаване "Господари на ефира". Районната прокуратура в Пазарджик разследва побоя над момчето, съобщават от държавното обвинение. Разследването е по досъдебно производство за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди.

Полицията в Пазарджик арестува вчера 24-годишния Ангел Калеев, който би непълнолетния ром Митко и засне гаврата с мобилния си телефон. След като бе обявен за издирване, мъжът е намерен в село Черногорово. Калеев опита да се укрие, след като се срещна с телевизионен екип и заяви пред камерата, че не чувства вина за побоя. Причина за бруталната агресия е

реплика от страна на рома, че двамата са равни

За да докаже, че не са, мъжът зад камерата започва да удря и да рита в главата момчето срещу себе си. Вижда се как побойникът на няколко пъти му дава заповеди "Легни" и "Стани", които се изпълняват от страх да не би положението да стане по-лошо. Въпреки че момчето ги изпълнява, серията от удари и ритници продължава. "Ако реша да те утрепя, какво да те правя, бе", се чува на клипа, докато Митко е на земята и отнася ударите.

Момчето обясни, че с нищо не е предизвикало агресията. "Когато отидох за цигари, срещнах Ангел. Той ме пита дали досега съм се бил с някого. Казах, че не съм и мисля, че няма да стане това. Той ме попита какво ще стане, ако ме набие. Казах, че няма да мога да направя нищо. След това ме пита какво ще стане, ако не ме набие. Казах, че сме равни и той ме удари по лицето", разказа Митко.

Няколко часа по-късно Ангел отново среща момчето и започва да го обижда. Този път младежът обаче успява да избяга. Ангел също разказа своята версия за случилото се, според която Митко му препречил пътя и поискал 5 лева назаем. Викам: "Добре, бе, ти като си ром, ще си просите цял живот, така ли?! Не искате да работите, не искате нищо?!" И той каза: "Ние сме равни. Българите и ромите сме равни." И аз се издразних. Защото това е безобразие. Толкова време го търпим, че...", обяснява Ангел.
И твърди, че

съжалява, но не за гаврата

а "щото държавата ни е такава - за това съжалявам най-вече", казва Ангел.

Междувременно инцидентът придоби политически привкус. Бившият кмет на Овчеполци Трендафил Шарков заяви, че биячът е от обкръжението на сегашния Костадин Карабончев, който на свой ред има зъб на ромите, защото не са гласували за него.
Митко от малък работи като ратай в местна кравеферма в Овчеполци. В селото го описват като честен и добродушен. Момчето е отгледано без баща и практически почти сам издържа своите по-малки братя и сестри.

Побойникът Ангел Калеев също живее в ромската махала в Овчеполци. За него баба му обяснява, че внукът й е скромно момче и не вярва да посегне на някого без причина.

В неделя побойникът Ангел, заедно с кмета на селото Костадин Карабончев, отишли при Митко и се опитали да го убедят да не говори пред медиите и да не казва какво е станало, разказа момчето. Въпреки че на побоя е имало свидетели, никой не е подал сигнал на тел. 112. От МВР видели клипа в интернет и тогава изпратили полицай на проверка.

Ангел не изпитва вина. Споделя, че обича родината си и е готов да я защитава: "Националист съм. Защитавам гордо държавата си. Където и да съм отишъл, съм бил горд да кажа, че съм българин. Никога не съм го скрил. Независимо дали ни плюят по другите страни, или ни нямат никакво уважение, аз съм горд да кажа, че съм българин!". Ангел Калеев се изживява като ултрас, става ясно от профила му във Фейсбук. Мотото, с което се представил в социалната мрежа, е : "Живей живота си така, че когато умреш, и дяволът да ти запали свещ!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай