Арабин вербувал ученика от Пловдив за джихад

Комуникацията е ставала през Интернет

Арабин вербувал ученика от Пловдив за джихад | StandartNews.com

Заловеният, а днес пуснат от съда на свобода и под наблюдение, 16-годишен пловдивски ученик е приел исляма и подготвял терористичен акт под наставленията на човек от арабски произход от северноафриканска държава. Това стана ясно днес от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров пред медии след участието му в заседанието на парламентарна комисия, където представи отчета на прокуратурата.

Установен е целият контакт, установено е стъпаловидното градиране на вербуването, обясни обвинител номер едно. Комуникацията е ставала през Интернет. А за момчето е категоричен: "Това не е терорист."

Случаят обаче бил класически пример за това, за което досега само сме чували и чели. Цялата комуникация разкрива как става вербуването. Първа стъпка е въвеждане в ценностите на исляма. Традиционният ислям, мирният ислям е много мирна, много отдадена религия, поясни Сотир Цацаров, цитиран от „Блиц“.

Започнало се е с основните стълбове на исляма. Стигнало се до един момент, в който детето само решава да приеме исляма. Не го е направил канонически. Следващата стъпка показва какво е задължението на всеки истински мюсюлманин. То градира от това да твори добрини всеки ден, до това да унищожава неверниците, разкри още главният прокурор.

След това се е започнало с изпращането на клипове, на които първоначалната реакция на детето е била отвращение и уплаха. След това са му изпращани послания, че един истински мюсюлманин трябва да унищожи поне един неверник. Следват инструкции за бомбата.

Това момче не е и не може да бъде терорист, поясни още Сотир Цацаров. Неговото поведение и откритите вещества са резултат на целенасочено влияние, каза той. Според детето едва ли е щяло да тръгне да осъществява терористичен акт с пълното съзнание на истински терорист. Но ние не бихме могли да знаем каква ще е следващата стъпка, изтъкна главния прокурор. Не е ясен какъв би бил отговорът на детето на последното искане, по думите му.

Семейството на детето е с ценности, с грижа за децата и с добро материално положение. Изповядва християнските ценности, но имало данни в миналото в рода си да са имали роднина, който изповядва мюсюлманската религия. Това обаче, по мнението на Цацаров, нямало отношение към случая.

Облъчването започвало много разумно и много целенасочено. Едва след като се приемат ценности на исляма, се преминава към следващото ниво на вербуване. Въпросът е ще издържи ли детската психика на тази финална инструкция: "тази смес с пирони иди и я постави някъде", смята обвинител номер едно.

Много трудно би могло да се установи дали други деца са били подложени на подобно влияние. Няма как да се направи пълен мониторинг върху цялата интернет комуникация. Цацаров е доволен, че дейността е прекратена навреме и е предотвратена възможността детето да мине на следващото стъпало.

Разпоредбите на закона ще бъдат приложени, според уверението му. И още нещо стана ясно - в един етап родителите на детето разбрали с какво се занимава. Видели и подготвяните вещества за бомбата. Експертите от СОБТ са категорични, че е имало пълна готовност за самоделно взривно устройство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай