Африканци свиха 260 бона с магия

Измамниците събирали пари уж да ги утроят с химическа обработка

Африканци свиха 260 бона с магия       | StandartNews.com

София. Африкански измамници успяха да свият 260 000 лева с магия. Бандитите убедили няколко от жертвите си да им дадат пари, които те с химическа обработка ще утроят. Колкото и фантастично да звучи, десетки нашенци се вързали на въдицата на измамниците. Африканците от Либерия, които били с немско и холандско гражданство, били спипани при полицейска операция в столицата пред хотел в центъра.

При акцията са арестувани Х.М. на 45 години, германски гражданин, и М.Н. на 42 години, поданик на Кралство Нидерландия. Според разследващите щетите, които измамниците са нанесли на бургазлии, където първо прилагали схемата си, възлизат на 130 хиляди евро.

При обиските в мъжете били открити няколко мобилни телефона, SIM карти, документи за самоличност, кредитни карти, пари в различна валута, UV лампа, различни ампули и шишета с неустановена течност в тях, празни бели листчета хартия с размери на евробанкноти и платежни нареждания.

Разследващите разкриха още, че измамниците първо влизали в контакт с жертвите си, като се представяли за бивши пехотинци от американската армия. На новите си познати обяснявали как след обработка на банкноти по химичен път могат да утроят предоставена им от тях голяма сума пари, част от която после да инвестират в България. За да бъдат по-убедителни, двамата демонстрирали нагледно начина за манипулиране на банкнотите. От новопридобитите пари африканците искали между 30 и 40%. За да е успешна техническата операция обаче, измамниците обяснявали, че обработените пари трябвало известно време да се съхраняват в тъмно и затворено помещение, например каса. Ключът от нея "лоялно" предавали за съхранение на вложителите в новото "предприятие". При проверка обаче измамените намирали в касата само бели хартии, а по-нататъшните опити за контакт с "магьосниците" оставали неуспешни.

Велислава Панова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай