8 арестувани за корупция във фонда за лечение на деца (ОБЗОР)

8 арестувани за корупция във фонда за лечение на деца (ОБЗОР) | StandartNews.com

Шефът на държавния център взимал пари от родители за настаняването им в частни квартири във Франция

Всичките 8 служители на център "Фонд за лечение на деца в чужбина" са задържани днес около 12 часа в Центъра по хигиена в столицата. Сред тях е и шефът на фонда Павел Александров. Служителите са арестувани непосредствено преди началото на заседанието на фонда. На него трябваше да бъдат одобрени парите за общо около 50 деца, единият от случаите е спешен, заяви вчера пред "Стандарт" членът на Обществения съвет журналистката от БНТ Мария Чернева.

Става дума за 3-месечния Делян от Русе, чиято майка от месец се жалва в медиите, как чиновниците от фонда бавят лечението му в Германия и се налага сама да набира средства. Чернева разказа, че се е чула с Александров около 10,30 ч и нищо в гласа му не предвещавало последвалите действия на ГДБОП. Антимафиотите са претърсили дома на Александров и кабинета, като се твърди, че там са намерени крупни суми пари с неясен произход.

Според официалната информация на специализираната прокуратура от повече от 2 месеца се провежда разследване на корупционна дейност във фонда. Александров и подчинените му са уличени във взимане на пари за настаняване на родители на децата при лечението им във Франция. Освен в хотели родителите били настанявани и в частни домове, като част от парите се връщали обратно при Александров. Според разследването той прибирал пари от родителите и преди тръгването им като придружители. Павел Александров е най-дългогодишният шеф на фонда. Той е назначен за първи път през 2011-а, след това е уволнен от министър Таня Андреева през октомври 2013 г. През август 2014 г. Александров оглави фонда за втори път от служебния здравен министър Мирослав Ненков. Той мотивира връщането на Александров с думите, че при него "фондът е работил по релси".

Проблемите на Александров отново започнали след идването като министър на Петър Москов. Той назначил ревизия на фонда от "Медицински одит", който открил нарушения в работата. Материалите били предадени на прокуратурата и поради тази причина никой от фонда и обществения съвет към него не можел да се запознае с резултатите от нея, обясни вчера Чернева. Заради проверката обаче парите за фонда от страна на МЗ били забавени.

Според журналистката от БНТ проблеми имало около изпращането на деца в турска клиника. Впоследствие обаче болницата свалила цените толкова много, че на практика нямало как да печели от маржа. Въпреки това децата били изпращани приоритетно в болници от Европейския съюз. Изключение било правено само в случаите, когато избраната клиника отказвала лечението на дадено българско дете. "Очевидно е, че не става въпрос за целесъобразността при изпращането на деца, а за някакви действия, които са от компетенцията на администрацията на фонда като настаняване на деца", заяви за "Стандарт" Мария Чернева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай