45 000 пиратки задържани на ГКПП-Дунав мост

45 000 пиратки задържани на ГКПП-Дунав мост | StandartNews.com

Русе. Румънски гражданин, превозващ 45 000 пиратки, е задържан на излизане от България при проверка на ГКПП-Дунав мост вчера вечерта.

Пред служителите на Митница Русе 41-годишният М.Б. заявил, че няма нищо за деклариране. Митническата проверка обаче открила 9 кашона пиротехнически изделия в багажника на лекия автомобил “Сеат Кордоба”, с който румънецът напускал страната.

Пренасяните пиратки са от типа “тригръмни”. Румънецът не само нямал надлежно разрешително за превозване на взривоопасните материали, но и не представил никакви документи за стойността и произхода им.

Първоначално М.Б. се опитал да лансира версията, че е купил стоката от търговски обект в Русе и е платил за цялото количество 120 лева. Справка на митническите служители в сайт на магазин за продажба на пиротехнически изделия установява, че същата стока се предлага на цена 150 лева за кашон, а общата стойност на задържаното количество пиратки излиза около 1400 лева. 

Случаят е докладван на прокуратурата и предаден на органите на МВР за образуване на дознание по чл. 339 за държане и пренасяне на взривоопасни материали без надлежно разрешително.

За последните 10 дена това е втори подобен случай, засечен от митничарите на ГКПП-Дунав мост. Тези нарушения и престъпления се засилват особено в дните преди Коледа и Нова година. Рекордът до сега държи румънски гражданин, който е опитал да пренесе нелагално през Дунав мост над 8 тона пиротехнически изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай