15 ареста за три убийства

Майка с 2 деца спря мокра поръчка

15 ареста за три убийства | StandartNews.com

Майка с две деца е спряла последната мокра поръчка на бандата на боксьорите, научи "Стандарт".

15-те членове на групировката бяха арестувани при мащабна операция на МВР преди ден. Както "Стандарт" вече съобщи бандата е отговорна за 3 убийства.

Освен това тя е изпълнявала поръчки за побой с цел събиране на дългове срещу заплащане. Като лидери на престъпната група прокуратурата посочи небезизвестния Валентин Янев-Вальо Бореца и кикбоксьора Мартин Антов. "За технологията на групата за решаване на спорове чрез силови действия ще ви дам следния пример - пресякохме подготовка за извършване на нанасяне на телесна повреда, придружена с грабеж на лек автомобил и финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с т. нар. сделка за закупуване на пенсионен фонд "Доверие". Става дума за бивш директор на "Информационно обслужване" АД и за физическо лице, което има участие като юридическо лице, свързано със съответната сделка", обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Нито той, нито зам. главният прокурор Борислав Сарафов обаче пожелаха да съобщят имената на "мишените", тъй като те били свидетели, както и да пояснят какво точно е участието им по недовършената сделка за "Доверие". Добавиха единствено, че целта на нападателите била да "строшат краката на двамата".

Майка с две деца обаче се появила пред апашите, точно когато те тръгнали да нападат едната от двете жертви. Така жената станала неволна пречка на бандитите, които се отказали от нападението преди дни. "Ударът нямаше да бъде допуснат, тъй като колеги следяха лицата, целта бе да бъдат арестувани на местопрестъплението", обясниха криминалисти. И допълниха, че групата е била следена месеци наред. "Пресякохме извършването на тези тежки криминални престъпления. Самото им реализиране можеше да предизвика необратим ефект върху живота и здравето на съответните лица. Анализът показва, че от извършването на грабежи от групата има и смъртни случаи. Поради тази причина съвместните екипи от прокурор и оперативни работници от криминалния отдел на Главна дирекция "Национална полиция" пресякоха тези деяния и едното лице бе задържано", добави Лазаров. По неофициална информация акцията по задържането на 15-имата заподозрени била планирана за четвъртък, но реализацията изтеглена с един ден по-рано заради подслушан телефонен разговор, от който станало ясно, че Мартин Антов имал намерение да си смени квартирата. Другият ръководител на бандата - Вальо Бореца, пък бе обвинен като физически извършител на убийството на известния обирджия от столичния кв. "Люлин" Йордан Цонков-Джиджи, разстрелян в колата си на 22 януари 2009 г. Янев е подведен под отговорност и за покушението над Кочо Михайлов, извършено през април същата година.

По думите на наблюдаващия прокурор Емил Галипонов събраните до момента доказателства сочели, че поръчителят на двете убийства е един и същ. Засега обаче той не е задържан и затова самоличността му се пази в тайна.
Повдигнати са и обвинения за грабеж във видинското село Капитановци от 2 юни 2008 г., при който бе убит Цветан Пантов. За разкрити се смятат и грабежите на 410 000 лева пред сградата на ИПК "Родина" от 18 август 2011 г., както и на 215 000 от клон на ОББ в София, извършен на 5 април 2012 г. Обвинения има за още един грабеж и за подготовката на друг.


Без да разяснява кой от отделните членове на бандата за кои престъпления ще отговаря персонално, заместник главният прокурор Борислав Сарафов уточни лаконично, че не всички от задържаните са обвинени за изредените деяния, а са в "различни конфигурации".


Кикбоксьорът Мартин Антов е обвинен и за притежание на два автомата "Калашников". Сред доказателствата, иззети от домовете на заподозрените, са незаконна ловна пушка, боеприпаси, синя лампа, бухалки, маски и други.
Главният секретар на МВР пък не пожела да отговори на въпрос откога в министерството е имало оперативни данни за извършителите на изредените престъпления при положение, че някои от тях датират отпреди 5 години. С уточнението, че "няма да давам оценки на служители от МВР", Лазаров добави, че "когато им се даде възможност и оперативна свобода, служителите на МВР работят добре". "В годините са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия по членове на групата, но сега за пръв път направихме такъв анализ", каза още Лазаров.
Борислав Сарафов съобщи още, че засега не е установена никаква връзка между бандата, ръководена от Янев и Антов, и тази на "Наглите". Без коментар обаче остана въпросът дали има връзка между Бореца и известния бизнесмен Антон Петров-Хамстера.

ЖЕРТВИТЕ

Гръмнали Джиджи за наказание

Соченият за касоразбивач №1 Йордан Цонков Цонков-Джиджи бил убит за наказание. Според разследващите той извършил кражба, която не е трябвало да прави. На 22 януари 2009 г. около 0,40 ч в столичния квартал "Люлин" пред блок 914 спрял сребрист "Мерцедес" с номер СА 3957 АХ. От него слязла 18-годишната Теодора Иванова, водеща на прогнозата за времето по телевизия "BBT". Автомобилът бил управляван от 45-годишния Йордан Цонков-Джиджи, който прибирал приятелката си у тях. Секунди по-късно зад тях се появил автомобил, от който открили стрелба. Свидетели твърдяха, че Йордан Цонков натиснал газта на мерцедеса в опит да избяга, но се блъснал в стълб. Убиецът, въоръжен с автомат "Калашников", се приближил до колата и изпразнил целия пълнител в шофьорското място, след което избягал. Цонков бе улучен с 12 куршума, 9 от които попаднали в гърдите му, а останалите 3 - в главата. По-късно разследващите установиха, че соченият за касоразбивач №1 и обвинен в обири за близо 20 000 000 лева, е загинал само с 20 лева в джоба. Според тях цялото убийство е било организирано и извършено за по-малко от 4 часа. Цонков бе смятан за извършител на най-големите неразкрити банкови обири в България, печалбата от които се оценява на около 20 000 000 лева. Разследващите са абсолютно сигурни, че най-големият банков обир в България, на "Биохим" до Южния парк в София, е бил планиран и извършен от Джиджи и най-близките му хора.
Йордан Цонков бе свързван с обявения за издирване от Интерпол Христофорос Аманатидис-Таки.
Кочо им бил убит конкурент в дрогата

Обвинители твърдят, че бандата на боксьорите е убила наркодилъра Кочо Михайлов, защото им бил конкурент на пазара. Ромът бе надупчен с 20 куршума, минути преди да се прибере в дома си на 9 април 2009 г. в столичния квартал "Света Троица". 34-годишният мъж бил застигнат от дъжд от куршуми, докато вървял по обичайния маршрут към жилището си. Сигналът за разстрела бил подаден 15 минути след полунощ от притеснена жена. Край тялото на Кочо Радев Михайлов полицаи открили 15 гилзи. Те били от две различни оръжия. Тялото му било надупчено на 20 места. Дупки от куршуми имало навсякъде от кръста нагоре и в главата. Свидетел разказал на криминалисти, че е чул два автоматични откоса, но не видял убийците. Кочо Михайлов бе регистриран за грабеж и изнудване. През септември 2006 г. той оцеля по чудо, след като бе надупчен с куршуми. Тогава в столичния квартал "Надежда" негов приятел го простреля с пистолет в краката и корема.

Задушили лихвар погрешка

Лихварят Цветан Пантев от видинското село Капитановци не е убит умишлено от бандата на боксьорите, твърдят запознати. За да извърши грабежа, групата го обездвижила и той починал от задушаване. На 1 юни 2008 г. 62-годишният Цветан Пантев бил открит мъртъв в дома си с вързани ръце и крака за леглото. Той печелил, като раздавал кредити на съселяните си с голяма лихва. Пантев имал пистолет и ловна пушка, но нападателите му го изненадали. Те се промъкнали в дома му през незатворен прозорец на банята. След това претарашили дома му и задигнали две каси - с пари и с оръжие. По същото време майка му спяла в лятната кухня на семейството и не чула нищо. Местните го наричаха още Милионера, а заради дългите години, прекарани като бежанец в Германия, след връщането му го кръстили Германеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай