Четвъртък,

1 млрд. лв. на Банев открити в сметка в Швейцария

От: Редактори -
1063
1 млрд. лв. на Банев открити в сметка в Швейцария
A
A
A

Намерени са 1 млрд. лв. в швейцарска банка, които се водят на името на Николай Банев, а прокуратурата е поискала от властите там сметките му да бъдат блокирани, съобщи пред Нова телевизия заместник главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лв.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Синът на Банев с писмо заради делото на баща му

"Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв., говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари където си искат", уточни Гешев.

Той отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти. "Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение, че нямат бизнес – те само режат на скрап предприятия“, каза заместникът на главния прокурор.

Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже. Това е трудна задача, каза той като се аргументира и с твърденията, че трудно се доказва длъжностно присвояване, за каквото е привлечен бившият банкер Цветан Василев в размер на 3 млрд. лв. също е трудно, но все пак е факт.

"Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, уточни Гешев. "Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”, да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство”, заяви още Иван Гешев.

По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания.

За задържания в Турция Димитър Желязков - Митьо Очите прокурор Гешев каза, че е допусната екстрадиция на турския съд. "Сега следва процедура – решение на външно министерство и, в крайна сметка, на президента Ердоган. Самият Желязков също не е доволен от условията в турския арест, жалвал се е на българския консул", каза Гешев. Според него условията в българските арести отговарят на изискванията.

За огромното количество оръжие и боеприпаси, открити в софийски гараж, Гешев коментира, че е задържано "оръжие, което смятаме че е изнесено от завод "Арсенал“. Така ние сме предотвратили това оръжие да попадне на улицата – дали на българската или европейската, това е все едно“, каза Иван Гешев.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички