За първи път на "Винария 2015" в Пловдив: Чешки ризлинг грабна "Оскар"

За първи път на "Винария 2015" в Пловдив: Чешки ризлинг грабна "Оскар" | StandartNews.com

"Мерло" от Ловеч и "Шардоне&Совиньон блан" от долината Струма също заслужиха "Златен ритон"

Три "Златни ритона" бяха раздадени на пищна церемония в сряда вечерта в рамките на международната изложба за лозарство и винарство "Винария 2015", което се провежда в Пловдивския панаир. "Винен Оскар" грабнаха "Меди Валей" за "Excentrie Incanto Chardonnay & Sauvignon Blane", "Давинус" - Чехия - за "SOMMELIER SELECT Ризлинг Влашки 2013" и "Винал" - Ловеч за "Мерло специална резерва 2010". А "Енолог на Винария 2015" стана инж. Божидар Донков от Изпълнителна агенция по лозата и виното. 23-то издание на изложението ще продължи до 8 март, като посетителите вече имат възможността да опитат от наградените вина в специално обособената зона за дегустации. Тази година във "Винария" се включиха общо 50 български и чуждестранни изби. През годините изложението се утвърди като най-престижното изложение на бранша в Югоизточна Европа и активно участва в създаването на новите традиции на българското вино. То се организира от Международен панаир Пловдив под егидата на Министерството на земеделието и храните със съдействието на Националната лозаро-винарска камара.

В категория "Бяло вино от последна реколта" "Златен ритон" спечели "Excentric Incanto Chardonnay & Sauvignon Blanc" на ВИ "Меди Валей". То е дело на главния технолог и управител на избата Стойчо Стоев, който е с 27-годишен трудов стаж в 4 винарни. Тази година за международния конкурс за вина и спиртни напитки той представи 12 проби, от които 2 спечелиха златен медал, 8 - сребърен, и една - "Златен ритон". "Въпреки неблагоприятните климатични условия през 2014 г. успяхме да запазим качеството на гроздето и да създадем блестящо вино", заяви Стоев. Отличеното купажно вино е направено от избрани партиди грозде от собствени лозя - в долината на Струма и в полите на Рила. А композицията е съчетание от 80% сорт "Шардоне" и 20% "Совиньон блан". 30 на сто от шардонето е било в контакт с дъбова бъчва, след което с останалото количество е направен

купажът в партида от 4 хиляди бутилки

"Мерло специална резерва, 2010" от "Винал" - Ловеч, бе отличено на "Винария 2015" със "Златен ритон" в категория "Червени вина от по-стари реколти". То е тероарно вино, произведено от собствени лозя. "Характеризира се с кадифени меки танини и ще бъде годно за пиене поне още 2-3 г.", посочи сомелиерът Вихрен Велков. "При производството му са използвани модерни технологии (студена мацерация), което позволява получаването на богато на плодови аромати вино", подчерта от своя страна технологът на "Винал" Христо Иванов. Близо година 40 на сто от виното е старяло в дъбови бъчви, след което е купажирано с останалото количество. Препоръката на Велков е

да го пием със свинско или агнешко

месо и сосове от леки сирена. А температурата му на поднасяне трябва да бъде 15-17 градуса.

На тазгодишното изложение за първи път "Златен ритон" отиде в чужбина. Престижният приз бе спечелен от "Сомелиер селект Ризлинг Влашки" от реколта 2013. "Това издига имиджа на конкурса "Винария" и гради авторитета му", заяви Маргарита Христова от Националната лозаро-винарска камара. Тя уточни, че виното е продукт на чешкия сомелиер Мирослав Майер, който е международен дегустатор и член на международния конкурс за вина и спиртни напитки.
Претендентите за престижния приз "Златен ритон", известен като "Винен Оскар", тази година бяха 50 фирми, от които 20 чуждестранни. "Броят на участниците в състезанието е рекорден", отбеляза инж. Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова. "От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път", добави главният секретар на НЛВК, която организира престижния конкурс.

Журито опита над 250 проби

в три категории - бели, розе и червени, в които има по две подгрупи - за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също са със солиден опит от участието си в комисии на международни конкурси. В журито са поканени още експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са журналисти, търговци и винени консултанти. "Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари", коментира Виденова.
За да се гарантира независимост и обективност на оценките, се използва компютърна система, а голямата награда "Златен ритон" се дава само на едно вино в група, но при условие, че някоя от пробите е получила над 90 точки от максимални 100, в противен случай призът не се присъжда.

2014-а беше трудна за бранша

поради лошите метеорологични условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри вина. Тези добри вина дегустира журито, каза Рада Виденова.
За първи път на тазгодишното изложение се прави Град на виното, в който близо 40 наши и чуждестранни изби представят своите колекции. Той пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи и пъстра главна улица.

Там се провеждат майсторски класове, премиери, презентации, гурме демонстрации. В Града на виното има и винен бутик, от който ценителите могат

да купят изискани еликсири на заводски цени

Гостите могат да видят готовата реколта от 2014 г., която до този момент фирмите не са представяли никъде. Всеки следобед посетителите се забавляват със специална програма, конкурси, състезания и лекции. Основната идея в тази нова концепция на изложението е да върне славата на българското вино на вътрешния и на международния пазар, като го представи на потребителите и привлече търговците към България, обясниха от Националната лозаро-винарска камара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай