За какво помага свинската мас?

Отговорите от лекари

За какво помага свинската мас? | StandartNews.com

Повечето хора смятат, че свинската мас е вредна. Малцина знаят, че най-хубавите домашни сладки се правят, ако в тях има свинска мас, а картофките, пържени в този продукт, направо нямат равни. В материала ще ви покажем нейните неочаквани ползи, пише Блиц.

Всъщност свинската мас представлява вид мазнина, която се добива след като сланина на прасе /или лой/ бъде подложена на термична обработка. Познати са две състояния на свинската мас - твърдо и течно. Първата форма е характерна за охладената свинска мас, а втората се получава, когато мазнината се загрее.

Охладената свинска мас се отличава с гъста консистенция, бял цвят, пухкавост и лек аромат. При нагряване тя става прозрачна, а уханието ѝ се изостря. Свинската мас има специфичен вкус, който допада на мнозина. Това е причината тя се употребява широко с готварски цели.

В същото време обаче има и много ползи за здравето.

Терапевтът и телевизионна водеща Елена Малишева и нейните колеги - имунологът Андрей Продеус и кардиологът Герман Ганделман - разкриват неочаквани полезни свойства на свинската мас.

Специалистите заявиха, че консумацията на този продукт намалява риска от инсулт, а също така помага в борбата с възпаленията.

Продеус също така каза, че свинската мас не увеличава рисковете от появата на атеросклеротични плаки.

Малишева обърна внимание и на факта, че свинското месо съдържа полезни полиненаситени мастни киселини.

"От всички видове месо свинското е най-полезното", подчерта лекарката. "Освен това полиненаситените мастни киселини намаляват възпалението", добави Продеус.

Ганделман, от своя страна, обясни, че не е необходимо да се консумира специално сланина, за да се предотврати атеросклерозата, тъй като тя е калоричен продукт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай