Японската диета прави чудеса

Тя влиза в списъка на ЮНЕСКО

Японската диета прави чудеса | StandartNews.com

Коя е една от най-здравословните диети в света?

Японската диета “Вашоку”, което буквално означава както  “Японска храна”, така и “Балансирана диета”, влиза в списъка на нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Т.е., както и средиземноморската, се явява световно наследство. И се смята за една от най-здравословните диети в света. Отчитайки факта, че в Япония живеят може би най-големият брой дълголетници на планетата, не е за учудване, че и учените започнаха да й обръщат все по-голямо внимание, пише Блиц.

През последните 15 години са проведени немалко изследвания, които доказват следното: „Вашоку“ помага да се запази стройността и бодростта на тялото; защитава черния дроб и сърцето много по-ефикасно, отколкото другите стилове на хранене. А също така спомага за ясен ум и добра памет. Безусловно за това, че японците живеят дълго и запазват своите когнитивни функции и в достойните си старини, играе роля не само храненето, но и начинът им на живот.

Основните принципи на тази невероятна диета коментира ендокринологът д-р Катя Янг – популярен блогър, водещ на собствен видеоканал, автор на бестселъра „Рецепти за столетие“.

Първо. 80% растителна храна и 20% качествени белтъчини

В традиционната японска диета „Вашоку“, както и в средиземноморската, се използват много местни продукти – растителна и животинска храна. 80% в чинията трябва да заемат продуктите от растителен произход, например ориз или макарони. Плюс бобови продукти, гъби, сирене тофу, зеленчуци, водорасли. И само 20% се падат на високобелтъчни продукти, с приоритет на риба и морски продукти. Японците рядко ядат месо и почти не употребяват млечни продукти. Традиционно на тези острови няма много пасища, затова може би не се набляга на млечните храни. Млечните сирена те заместват с тофу, което обичайно е мляко от растителни аналози.

„Много добре подбран принцип от разнообразие, което означава, че организмът ще получи целия спектър витамини, минерали и микроелементи, които са му необходими. Включването в храната на продукти от растителен произход означава много целулоза, антоциани, полифеноли – всички тези вещества защитават организма от различни външни фактори и помагат за естествената му детоксикация“, обяснява ендокринологът, д-р Янг.  И допълва, че високият дял от риба и морски продукти, съдържащи необходимите за сърцето Омега-3 полиненаситени киселини, обясняват способността на тази диета да защитава сърдечносъдовата система. Да не забравяме, че морските продукти са богати на йод, което е важно за щитовидната жлеза и ендокринната система като цяло.

Второ. Минимум сладки продукти.

Японците също така избягват да добавят захар в десертите си. Така вкусът остава балансиран, а влечението към сладкото с времето намалява. „Колкото по-малко сладко има в храната, в диетата, особено добавянето на захари, толкова по-добре за талията и за бодър ум“, това го твърдят вече не едно поколение лекари.

Трето. От всичко по малко.

В чинията на японците се слагат много и различни продукти, но в същото време порциите не са големи, обаче красиво сервирани. Ядат с пръчици, т.е., могат да захванат само една хапка да го наречем, да си вземат от един продукт. За разлика от вилиците и лъжиците, с които се загребва доста повече храна. Такъв принцип на хранене дава възможност на човек да се наслади на вкуса на всеки ингредиент. Това позволява също така човек да се засити с по-скромен обем храна и средно да получи по-малко калории, като в същото време чисто психологически получава по-голямо удовлетворение.

Четвърто. Навикът да консумират мариновани зеленчуци.

В менюто „Вашоку“ има не само пресни, но и мариновани плодове и зеленчуци, дори и мариновани яйца. А отдавна е доказано, че маринованите, т.е., ферментиралите продукти, са богати на пробиотици и са способни да подобрят състоянието на чревната микрофлора.

„Това е тема за здравословен айтиейджинг, когато в начина на хранене се обръща голямо внимание на здравето на червата - казва специалистът. - А здравето на микробиота означава силен имунитет и добри когнитивни способности. Доказано е, че правилното храносмилане влияе и на умствените способности.

Пето. Много зелен чай.

Основните напитки в системата „Вашоку“ са чиста негазирана вода и зелен чай. Те пият чая бавно, на малки порции, за да се отпуснат за приятен разговор. Това помага за овладяване на стреса и не допуска преяждане на фона именно на този стрес.

Освен това зеленият чай е богат на аминокиселината L-Теанин, която подобрява мозъчната дейност. Изследвания са показали, че той е способен да отдалечи настъпването на болест на Алцхаймер. Особено ако след чая човек си направи и една хубава разходка.

Принципите на тази диета са подходящи за всеки от нас.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай