Вкуснотии от Балканите в "Таркан"

Вкуснотии от Балканите в "Таркан" | StandartNews.com

Столичният ресторант предлага най-доброто от нашата и съседските кухни

Кулинарно пътешествие из Балканите може да се случи само на една маса с апетит, нож и вилица. Столичният хан "Таркан" на ул. "Иван Асен II" предлага уникална китка от изпитани вкуснотии от традиционни български, сръбски, гръцки и турски рецепти. Макар и на една година ресторантът вече има куп редовни клиенти сред родните випове. Сред тях са Христо Стоичков, който е голям фен на скарата, Наско Сираков, Боби Михайлов, Стойчо Стоев, Йордан Лечков, Георги Лозанов. Сред феновете на хана не липсват и дами като Белослава и Лора Караджова.

Тарторът в кухнята е Иван Комитов, който е главен готвач от десетилетие, а от няколко месеца гали небцето на гостите на "Таркан". Той е преминал обучението си от нос Калиакра та чак до Памплона, Испания, през изисканите кухни на петзвездни хотели като Гранда в София. "В нашето меню всичко е специалитет. Толкова са ни хубави ястията, че като ги приготвим не искаме да ги дадем. Сервираме и плачем. На мен всичко от менюто ми е любимо", разказва Иван. Той е еднакво добър в турската, гръцката и българската кухни, но се шегува, че по душа е най-добър. Макар да смята, че всички балкански кухни са сходни, гледа да не започва войни с твърдения, че мусаката е българско ястие.

Иван се грижи дори за най-дребния детайл за манджите в хана. Подправките за турските ястия идват директно от съседката ни. Така например получава сумак, чушки сиврия и оцет от нар за чобан салатата. Месата се избират и поръчват спрямо рецептите, за които са предназначени - сръбски, гръцки или турски. Полуфабрикатите са напълно забранени. В менюто от скара има всичко, което един балканец може да се досети и да си поръча. Царският свински котлет е сред най-вусните предложения. Всичко се прави пред очите на клиентите на дървената скара в двора.

Дори и сухите им мезета са еко, като суджукът от био бизон от ферма в Тополовградския регион, селският бабек, броеницата и наденицата от село Радиново. Сирената им също пристигат от екоферма до село Крепост, Хасковско.

Задължително за опитване е печеното биволско сирене в хартия с мед, орехи и ароматни мерудии. Иван приготвя дори сам дървесно масло за мераклийската си салата за ракия, в което има и горски подправки. Агнешката му курбан чорба пък е по стара мелнишка рецепта, която Иван, който е от Петрич, е научил още на младини. Именно оттам е закърмен със страстта към кулинарията. Но повратната точка в избора му на кариера е бобът, който опитал в манастир "Св. Георги", когато бил на седем години. Сега прави тафче-графче по македонска рецепта, но казва, че все още не може да достигне онзи боб от детството му. Оттогава Иван обикаля всички манастири у нас, за да опитва вкуснотиите на магерниците.

Сред любимите ястия на клиентите са качамакът, мераклийската топеница с три вида сирена, катък, чесън и щипка червен пипер, джурканата коприва, манатарките с мащерка и чесън. В джолбастията на сача, което е най-любимото ястие на главния готвач, крехкото свинско джоланче е на късчета с картофи и гъбки и омайно сосче. То се прави от печени телешки кокали и зеленчуци, варени 12 часа.

Сладкарница "Папая" пък отговаря за завършека на балканската вечеря. Торти, брюлета и страхотни кремове ще задоволят и най-изискания вкус. А за тези, които не искат да излизат от кулинарията на Балканите, най-добре е да опитат кадаифа или локумената баница.

"Ние сме домакини и на годишнини, юбилей, фирмени партита и дори балове", разказва управителят Роберто Вълчев.

За Гергьовден Иван е подбрал специално меню с три суперрецепти - агнешка стомна, пълнена агнешка плешка (рецептата в карето) и задушено бутче. По поръчка е готов да запретне ръкави и над цяло агне. Избрал е специална

РЕЦЕПТА

Пълнена агнешка плешка

Необходими продукти за 4-5 порции:

- 1,5 кг агнешка плешка

- 300 г агнешка кайма

- 125 г масло

- 1 бр. варено яйце

- черен пипер и сол

- магданоз

- 100 г хляб

- 50 г морков

- 50 г лук

- 50 г керевиз

- 100 г доматен сос

- 200 мл бяло вино

Начин на приготвяне:

Плешката се обезкостява до джоланчето. Пълни се с агнешката кайма, овкусена с накиснатия във вода хляб, сол, черен пипер и магданоз. Вареното яйце се реди върху нея. След това плешката се завива и с връзва с конец. Слага се в голяма тава за печене. Отгоре се поръсва с маслото на кубчета и черен пипер и сол. Отстрани в тавата се редят зеленчуците, добавя се и виното и малко вода. Завива се с фолио и се пече 3-4 часа на около 200 градуса. След печенето зеленчуците се пасират заедно със соса. Малко брашно се запържва с доматен сос, което се смесва с пасираните зеленчуци. Сервира се с картофено пюре, ориз или свежи салати. Гарнитура за тях - рагу от аспержи. Стъблата им се запържват с бекон и лук като връхчетата се слагат накрая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай