Вкусният аромат на Родопите

Вкусният аромат на Родопите | StandartNews.com

Пататникът и черевмето са запазената марка на планината

Може би защото в Родопите никога не настъпват истински жеги, повечето местни гозби са универсални и с еднакъв успех посрещат зиме и лете гостите на планината. Сред тях са пататникът и родопският клин (баница), както и десертът с основа от кисело мляко и всевъзможни добавки от ядки, горски плодове или сладка. Чевермето си остава царят на мръвките, а приготвено майсторски, то действително е кулинарно изкушение за всички сезони. Да го извъртиш както трябва обаче, не е лъжица за всяка уста, категорични са местните чевермеджии.

Продуктът класика, от който могат да се приготвят всевъзможни специалитети, обаче си остава картофът. Той е в основата на пататника, който има невероятен брой вариации според региона и вкуса на майстора кулинар. Има рецепти за лятото - без кори и без тежки добавки, както и зимни варианти с по-тежък и наситен вкус с месо и маслено сирене.

Традиционният вариант на пататника е с кори и плънка от настърган картоф, с подправки и добавка на яйца, лук и мазнина. Плънката се пече между ръчно точени кори на печка с дърва, защото електрическата фурна не дава същия резултат.

От картофите обаче се приготвят и невероятни мезета, от които дори ценителите на по-солидните ястия не се отказват - такива са например печените филийки от картоф на нагрята върху огъня тикла или ламарина, намазани с мазнина. Печените пресни речни риби също са привлекателно традиционно меню, особено в планинските райони с водоеми в близост.

Бобената салата от Смилянски фасул също не пада от класацията дори през летните месеци, тя е прекрасно мезе, защото има плътен вкус и е подходяща и за вегетарианците - тя е солиден протеин с вкус на растителна мръвка.

Рецепти:

Родопски пататник

Около 1 кг картофи се измиват и обелват, след което се настъргват. Добавят се 1 глава ситно нарязан кромид лук, 1 кафена чаша олио, 3 яйца. Сместа се овкусява със сол, черен пипер и джоджен. По желание може да се добави сирене или извара и веднага се пече, за да не почернее сместа. Класическата рецепта на местните майстори гласи, че тази плънка се разпределя между две ръчно точени кори в тава, предварително намазана с олио или масло (но не оскъдно). Пече се на умерена фурна поне 30 минути от всяка страна, докато се зачерви коричката, а после се обръща и се пече от другата страна. Традиционно пататникът се приготвя в тава или тиган с дебело дъно, на печка с дърва, може и на сач. Когато е готов от едната страна, се обръща и се пече от другата. Оставя се да изстине леко и се сервира с кана родопска бърканица (разбито на айрян, но напълно обезмаслено истинско кисело мляко, което вече е малко ферментирало и има лек кисел вкус).

Летният вариант на пататника е почти същият, но може да се направи без кори, с добавка на свеж магданоз и джоджен и да се изпече на тефлонов тиган например, като също се обръща, когато започне да се отлепя от дъното и се получи коричка.

Родопски клин

Много популярни са и различните варианти на родопската баница "клин" - сладък, солен, "лят" - заради сиропената заливка и куп други вариации, но все "клин" .

Около 1 чаена чаша ориз се задушава в разтопеното масло и около 3 чаени чаши вода. Сиренето, около 200 грама, се настъргва или натрошава и се смесва с ориза, 3 яйца и сол на вкус, има вариант и със захар.
Тавата се намазва с масло, слага се точена плътна кора и върху нея се изсипва сместа с ориза и се разстила равномерно. Покрива се с втората кора и се пече в умерена фурна. Сервира се топла.

Закуската на баба

Любимо разхлаждащо питие на родопчани е "бърканицата". Различава се от айряна по това, че се получава при отделяне на маслото от млякото. После се оставя леко да ферментира, за да добие резлив и газиран вкус, като по желание може леко да се посоли. Ако пък искате да спретнете истинска родопска закуска, подходяща за всички сезони, след избиване на маслото, още докато е топло, се маже на топла филия прясно изпечен хляб. Ръси се със сол или сирене и се консумира с току-що избита бърканица.

Господарят на мръвката - чевермето

В Родопите няма истински празник без "чеверме". Познавачите твърдят, че е най-вкусно с мед. При всички случаи обаче, чевермето не може да се приготви в домашни условия, освен ако нямате голям двор, с дебела стена, под която се пали и поддържа равномерен огън. Агнето се нанизва на шиша и се върти поне 6 часа непрекъснато, като се полива със собствената мазнина. Истински изпечено и готово, то само пада от костите при силно изтръскване.

Десерт от цедено кисело мляко с горски плодове

Диви ягоди, боровинки (черни и червени), малини, къпини, диви круши, киселици, орехи.
Киселото мляко се изцежда в тензух или марля поне 12 часа, подправя се с пудра захар и се добавя сладко от боровинки, диви ягоди или малини. Може да се поръси с орехи или мед по желание - което веднага намалява количеството пудра захар или пък такава изобщо не се слага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай