Вижте как може да удължим живота си с 10 г.

Ново изследване

Вижте как може да удължим живота си с 10 г. | StandartNews.com

Преминаването от лоша диета към здравословна на около 40-годишна възраст може да удължи живота на човек с до едно десетилетие, според проучване, цитирано от "Insider", пише Блиц.

То се основава на модел, използван за оценка на това как промените в начина на живот могат да повлияят на продължителността на живота.

Използвани са данни за 467 354 участници от UK Biobank, широкомащабна биомедицинска база данни и изследователски ресурс, съдържащ генетична и здравна информация за 500 000 участници в Обединеното кралство.

Резултатите от проучване показват, че 40-годишните, които заменят нездравословната си диета с такава, свързана с дълголетието, могат да живеят до десет години по-дълго.

По-конкретно, жените могат да живеят до 10 години и 8 месеца повече, а мъжете - 10 години и 4 месеца повече. За тези, които все още имат по-подходяща диета и са преминали към диета, свързана с дълголетие, продължителността на живота се увеличава с около 3 години.

По-конкретно, при 40-годишните жени, продължителността на живота се увеличава с 3 години и един месец, а при мъжете с 3 години и 4 месеца. Същите диетични промени, направени на 70-годишна възраст, могат да удължат продължителността на живота с до пет години, показва още проучването.

Пълнозърнести храни, ядки и плодове

Изследователи от университета в Берген, Норвегия и университета в Глазгоу, Шотландия, установиха, че пълнозърнестите храни, ядките и плодовете оказват най-голямо положително влияние върху продължителността на живота. Тези, които са най-тясно свързани със смъртността, са подсладените със захар напитки и преработените меса, според проучването.

Диетата, свързана с дълголетието, се състои от висок прием на мляко и млечни продукти, зеленчуци, ядки и бобови растения и умерен прием на пълнозърнести храни, плодове, риба и бяло месо, казват изследователите. Тя също така включва относително нисък прием на яйца, червено месо и подсладени със захар напитки, както и нисък прием на рафинирани зърнени храни и преработено месо.

Тази диета е подобна на средиземноморската диета, която широко се смята за един от най-здравословните начини на хранене и набляга на пълнозърнести храни, постни протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини, като същевременно ограничава преработените, сладки и пържени храни.

Но авторите твърдят, че тяхното проучване показва връзка, а не причинно-следствена връзка между здравословното хранене и по-дългата продължителност на живота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай