Учен: Тази билка ускорява метаболизма

Това казва проф. Айсун Бей Карабулит

Учен: Тази билка ускорява метаболизма | StandartNews.com

Една билка, която се използва широко предимно като антидепресант, има и куп други полезни свойства. Това казва проф. Айсун Бей Карабулут. Експертът споделя за ползите от растението, което служи като лек за много заболявания. Става дума за жълтия кантарион.

Според информацията, предоставена от професор д-р Карабулут от Факултета по медицина в университета Йълдъръм Баязид в Анкара, той има различни ползи за здравето. Ето някои от предимствата на това растение, пише actualno.com.

Ползи и лечебни ефекти от жълтия кантариион

Антидепресивен ефект - широко използван особено в Германия, жълтият кантарион може да помогне при безсъние и тревожност, като действа като лек седатив и спазмолитик. В същото време се използва и за лечение на депресия.

Аналгетичен и лечебен ефект - жълтият кантарион има аналгетични и лечебни свойства. Подпомага възстановяването при невралгия, ишиас и увреждане на нервите.

Подобряване на здравето на кожата - когато се използва външно, растението лекува кожни проблеми като рани, натъртвания и изгаряния. Също така помага за премахване на белези от акне.

Ускоряване на загубата на тегло и метаболизма - жълтият кантарион ускорява изгарянето на мазнините, като помага за премахване на токсините от тялото. Поддържа усещането за ситост, благодарение на което спомага за премахване на излишните килограми.

Лечение на мигрена - жълтият кантарион може да бъде ефективен при лечение на мигрена. Чаят от това растение помага при пристъпи на мигренозно главоболие, а масажът на главата с масло от жълт кантарион предотвратява мигренозни пристъпи.

Подобряване на здравето на стомаха - растението, благодарение на своите ранозаздравяващи свойства, поддържа здравето на стомаха в случаи като язва или гастрит.

Антивирусна активност - компонентите на жълтия кантарион в лабораторни условия могат да бъдат активни срещу вируси като грип, херпес от първи и втори тип.

 Подобряване на качество на съня - чаят от жълт кантарион помага за подобряване на нощния сън и решаване на проблема с безсънието. Балансиране на хормоните, намаляване на менструални болки и уринарна инконтиненция при деца - чаят от жълт кантарион може да помогне и в тези случаи, според експерта.

 “В същото време, поради специалната структура на тялото, всеки човек може да има индивидуални реакции към употребата на определени растения или продукти. Ето защо, преди да използвате жълт кантарион или друг билков продукт, е важно да се консултирате с медицински специалист”, казва експертът.

Важно: Статията има информационен характер и е предназначена за образователни цели. Информацията, предоставена в нея, не замества медицински съвет, както и балансираното хранене.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай